Denizli dolapçısı güvercinler, kilometreleri kat edip yuvasına dönüyor – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli dolapçısı güvercinler, kilometreleri kat edip...

Denizli dolapçısı güvercinler, kilometreleri kat edip yuvasına dönüyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Eylül 2023 Perşembe - 13:27Güncelleme: 7 Eylül 2023 Perşembe - 13:27
Denizli dolapçısı güvercinler, kilometreleri kat edip yuvasına dönüyor

“Denizli dolapçısı’” olarak adlandırılan güvercinler, yuvasını unutmuyor. Kilometrelerce uzaklıktan bırakılan bu güvercinler, yolunu bulup yuvasına geliyor.

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde yaşayan Sinan Savran’ın güvercin sevgisi görenleri hayrete düşürüyor. Savran’ın küçük yaşlarda başlayan güvercin sevgisi, yıllar içerisinde eğitmenlik ve yarışmacı boyutuna geldi.

Öyleki, Savran’ın güvercinleri nereden bırakılırsa bırakılsın doğru adre olan yuvalarına geri dönüyor. Savran, bunu birçok kez denedi.“Denizli dolapçısı” olarak anılan güvercinleri kentin çevresindeki il ve ilçelere götürüp havaya bırakıyor. Bunlar aynı gün içinde veya birkaç gün içinde yolunu bulup, yavasına geliyor.

“GÜVERCİNLERİM KIYMETLİ”

Bunun eğitimle mümkün olduğunu söyleyen Sinan Savran, “Uzun zamandır güvercin bakıyorum. Bizim için artık bir sevda oldu. Tüm hayvanlar gibi güvercinlerinde bende çok büyük kıymeti var. Günümün bir bölümünü güvercinlerime ayırıyorum. Yıllar içeresinde artık yarışmalara katılması noktasında eğiticilik boyutuna geldik. Vakit ayırmadan, ilgi göstermeden olmuyor. Denizli dolapçısı dediğimiz güvercinlerimizi Ege Bölgesinde bazı il ve ilçelerden serbest bırakıyoruz” dedi.

“NAZİLLİ’DEN GELDİLER”

Güvercinlerin kilometrelerde uzaklıktan yuvalarının yolunu çok rahat bulduklarını belirten Savran, “Bunlar hep kademe kademe oluyor ve eğitimle mümkün hale geliyor. Buna ek olarak hepsi evlerine de bağlı oluyor. En son Merkezefendi ilçesinden Nazilli ilçesine gittik. Oradan 7 tane güvercinimizi serbest bıraktık. 80 kilometrelik bir mesafe var ve yuvaya döndüler. Ama tabi aksilikler de olabiliyor. Havada bazı yırtıcı kuşlar kapabiliyor. Ya da yolunu kaybedip, başka bir güvercin sevdalısının çatısına konuk olabiliyor. Güvercinlerin ayaklarında numaralı bileklikler oluyor. Duyarlı kuşçu arkadaşlarımız var. Sağ olsunlar hemen haber veriyorlar. Düzenlenen yarışmalarda derece yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)