Su kaynağı, orman ve endemik bitkiye krom madeni tehdidi – D20Haber
19.03.2025, Çarşamba
1 °C / 12 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Su kaynağı, orman ve endemik bitkiye...

Su kaynağı, orman ve endemik bitkiye krom madeni tehdidi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 13 Şubat 2025 Perşembe - 08:34Güncelleme: 13 Şubat 2025 Perşembe - 08:35
Su kaynağı, orman ve endemik bitkiye krom madeni tehdidi

Burdur’da başlatılan krom madeni işletmeciliği Denizli’ye uzandı. Acıpayam’a bağlı Dodurga ve Yazır mahallelerini içine alan bölgede yapılacak maden sahası genişletmesine vatandaşlar, "Su kaynağı, ormanlar ve sadece bu çevrede yetişen endemik bitki türü zarar görecek” diyerek tepki gösterdi. Bu arada ÇED süreci de başlatıldı.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, geçmişi 2004 yılına uzanan sahada krom madeni çalışması başlatıldı. “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED)” gerekli değildir” raporu verilmesiyle ruhsatlı saha farklı şirketlere devredildi. Çalışmalar son olarak Alser Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından sürdürüldü.

ŞİRKET KAPASİTE ARTIRIMINA GİTTİ

Şirket, maden sahasını genişletme girişimiyle Acıpayam’ın Dodurga ve Yazır mahallelerini de içine alan bölgeye yayılarak, 189,997 hektar artışla ocak alanı 283,788 hektara çıkarmak istiyor. Krom üretiminin de 200 bin tondan 1 milyon 150 bin tona çıkarılması hedefleniyor.

Krom madeni açık ocak ve patlatma yöntemiyle çıkarılıyor. Yıllık patlatma sayısının 180 dolayında olacağı bildiriliyor.

ÇED DUYURUSU YAPILDI

Maden sahasının genişlemesini öngören planlamayla ÇED duyurusu da yapıldı. Duyuru şöyle:

“Acıpayam ilçesi Dodurga Mahallesi ve Yazır Mahallesi mevkisinde Alser Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından yapılması planlanan 85702 ruhsat numaralı krom ocağı kapasite artışı projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza sunulan ÇED başvuru dosyası, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş, başvurunun ÇED genel formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlatılmıştır.

Çevresel etki değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler, projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Denizli Valiliğine (Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü) veya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir.”

Haberin DevamıReklam




ÇED TOPLANTISI TARİHİ BELİRSİZ

Her ne kadar ÇED sürecinin başlatıldığı ifade edilse de henüz toplantı tarihi kesinleştirilemedi. Önce 13 Şubat olarak duyuru yapıldı, ancak daha sonra halkın katılım toplantısı tarihi ertelendi. Nedeni de duyuru tarihi ile toplantı tarihi arasında 10 gün sürenin olmaması. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, bakanlığa revize yapılması gerektiğini bildirdi.

Avukat Esra Can Mercan, sürecin takipçisi olduklarını, vatandaşlar ile Büyük Menderes İnisiyatifi üyelerinin de katılımıyla toplantı yapıldığını, su kaynağı ve çevrenin zarar göreceği gerekçesiyle Yazır ve Dodurga’da halkın krom madeninin genişlemesine karşı çıktığını söyledi.

 

SADECE BU BÖLGEDE YETİŞEN ENDEMİK BİTKİ TEHDİT ALTINDA

Maden sahasındaki genişlemenin sadece bu bölgede yetişen endemik bir bitkiyi de tehdit ettiği belirtiliyor. Prof Dr Hasan Genç ve Dr Öğretim Üyesi Bekir Yıldırım’ın çalışmasıyla Tefenni-Bezingan Yaylası’nda bulunan ve “Tefenni Moru” (lathyrus tefennicus) ismi verilen bitki türü 2011 yılında keşfedildi.

Ancak krom madenciliğinin bu bitki türünü tehdit ettiği belirtilerek, “Sahanın maden faaliyetlerine açılması çalışmalarının var olduğu duyumları alınmıştır. Bu türün yayılış alanı zaten oldukça dar bir alandır. Üstelik türün popülasyonunun bulunduğu civarlarda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Sadece bunlar bile türün neslinin devamı üzerine önemli tehditlerdir. İlgili sahanın madencilik faaliyetlerine açılması, bu türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirecektir. 2011 yılında literatüre yeni bir tür olarak kazandırılan bu bitkinin kısa süre içerisinde yeryüzünden kaybolmasına göz yumulmamalıdır.”