Büyükşehirin Pamukkale’ye üstyapı desteği ‘adalet’ tartışması çıkardı – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Büyükşehirin Pamukkale’ye üstyapı desteği ‘adalet’ tartışması...

Büyükşehirin Pamukkale’ye üstyapı desteği ‘adalet’ tartışması çıkardı

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2023 Salı - 08:35Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı - 08:35
Büyükşehirin Pamukkale’ye üstyapı desteği ‘adalet’ tartışması çıkardı

Denizli Büyükşehir Belediyesinin, Pamukkale’ye bağlı 3 mahallede üstyapı çalışması için protokol imzalayacak olması mecliste “adalet” tartışması çıkardı. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın “Hukukçular adaletli davranmalıdır “ sözüne Büyükşehir belediye Başkanı Osman Zolan, “Beni adaletsizlikle suçlamanız haksızlık” yanıtını verdi.

Pamukkale ilçesinin Hürriyet, Kayıhan ve Asmalıevler mahallelerindeki altyapı çalışmaları nedeniyle bozulan yolların üstyapısı, Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 27. maddesine kapsamında Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Bu konuda Denizli Büyükşehir ile Pamukkale belediyeleri arasında protokol imzalanacak.

Üstyapı yatırımları konusunda Pamukkale Belediyesinin 16 Haziran 2023 tarihli talebi ve bu konuda protokol imzalamak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’a yetki verilmesi meclis toplantısında görüşüldü.

DOĞAN: SİYASİ ALGI YARATILIYOR

Gündem maddesi görüşülürken söz alan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, ekonomik krizin belediyelerde yarattığı sıkıntıları dile getirdi. “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu, belediyelerimizin içinde bulunduğu ekonomik durumu biliyoruz” diyen Doğan, şöyle devam etti:

“İller Bankası paylarımızda önemli kesintiler oldu. Önümüzü görmekte de zorlanıyoruz. Bu anlamda birçok belediye yer satışlarına gitmek durumunda kaldı. Merkezefendi Belediyesi olarak 3 mahallemizde yapılan üstyapıyla ilgili özellikle covid'den sonraki maliyet artışlarıyla ilgili sıkıntılarımızın olduğunu sizlere farklı ortamlarda bildirmiştik. Sıkıntı sadece yol, asfalt, kaldırım değil. Her kalemde ciddi maliyet artışlarıyla karşı karşıyayız. Bunları karşılayabilmemiz için geçen meclisimizde bir arsa satışı kararı aldık. Bu kararı almamızdaki en büyük sebeplerden bir tanesi göreve geldiğimizde yaptığımız 5 yıllık stratejik planda böyle bir çalışmanın olacağını bilmediğimiz için yer almadı. Satabilirsek bu arsa satışından sağlanacak gelir üstyapıda kullanılacak. Biz bu şekilde bir tavır sergilerken Türkiye'de ilk defa arsa satışını Merkezefendi Belediyesi yapıyormuş gibi bir siyasi algı yaratılmaya başlandı. Bunu siyaseten söylemiyorum. Büyükşehir dahil olmak üzere birçok belediye arsa satışı gerçekleştiriyor.”

“HUKUKÇULAR ADALETLİ DAVRANMALIDIR”

Üç mahallenin üstyapısıyla ilgili Pamukkale Belediyesi ile protokol imzalanabileceğini, bu konuda bir sıkıntı görmediklerini söyleyen Doğan, “Her belediyenin ekonomik yapısı, hizmet ihtiyacı çok farklı. Buna itirazımız yok. Ama biz isterdik ki bu protokol öncesinde Merkezefendi Belediye Başkanlığı da aransın isterdik. Sanırım ya muhalif belediye olduğumuzdan ya da gündemin yoğunluğundan herhalde bizleri aramaya fırsat bulamadınız. Üstyapıyla ilgili aynı sıkıntılar Merkezefendi Belediyemizde de devam etmekte. Hizmet etmek istiyoruz. Bu konuda sizinle defalarca konuştuk. Üç mahallemizin 2'sini bitirdik. Sümer Mahallesi'nde yüzde 35'e kadar geldik. Partinizce ve meclis üyelerinizce bu konuda bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Keyfiyetten üstyapı çalışmasına başlamadığımız gibi bir durum yok. Bu kadar iyi niyetle yapmaya çalışırken siyasi algı yaratılmasını hiç hoş bulmuyoruz. Bu konuyu da sizin takdirinize bırakıyorum. Başkanım sizde hukukçusunuz bende hukukçuyum. Hukukçular adaletli davranmalıdır. O yüzden Merkezefendi Belediyesini de dikkate alacağınızı öngörüyorum, en azından öyle olması gerektiğini düşünüyorum ve bu konudaki görüşlerinizi de merak ediyorum” dedi.

Doğan, üstyapıyı yapmak için İller Bankasından kredi alamadıklarını, borçlanmak için özel bankalara gittiklerini, ancak şu anda özel bankaların hiçbirinin kredi vermediğini, bakıldığında Pamukkale Belediyesi ile aynı sıkıntıyı yaşadıklarını ifade etti.

ZOLAN: HİBE DEĞİL, PAMUKKALE BELEDİYESİ GERİ ÖDEYECEK

Doğan’ın sözlerine yanıt veren Zolan ise, “Üstyapı konusunda bir çalışma yapılacak ama bedelsiz, hibe şeklinde değil, Pamukkale Belediyesi geri ödemesini yapacak” diyerek, şunları söyledi:

“Öncelikle bana adaletli olma noktasındaki hatırlatmanız… Buradaki hiçbir belediye başkanım benim muhalif kelimesini kullanmadım, burada bulunan herkes bilir. Önce bu yafta bana yapışmaz. Bugüne kadar her ilçeme, her mahalleme, her vatandaşıma hizmet verme noktasında gayret sarf ediyorum bu bir. İkincisi sizi Merkezefendi Belediye Meclisinde yaşamız olduğunuz olayların müsebbibi ben değilim. Konuyu orada konuşmuşsunuzdur, orada karar almışsınızdır, evet diyenler vardır, hayır diyenler vardır. Büyükşehir belediye Meclisinde aldığımız her kararla ilgili de eleştiriler oluyor. Bizde arsa satıyoruz. Benim arsa satışı ile ilgili almış olduğum karar konusunda CHP İl Başkanı iptal davası açıyor. Bunu bugüne kadar bu meclise getirip konuştum mu? Siyasetse siyaset. Siz açtığınız için söylüyorum. Algı boyutunda bana karşı neler neler yapılıyor. Algıyı bırak saldırılar, hakaretler yapılıyor. Ben bunları anlatsam meclis toplantıları bitmez. Bizim bakış açımız tabiki adalet. Eşitlik ayrı bir şey, adalet ayrı bir şey. Yok sayılma noktasına gelmiş olmanızda ayrı bir şey. Demek ki ön yargılar var.”

“BU MECLİSTE SİYASET YAPMADIM”

Meclis çatısı altında siyaset ve ayırım yapmadığını belirten Zolan, “Ben hiçbir ilçeyi ayırt etmem. Bunlar bu ortamlarda değil, biraz sabırla ve üst seviyedeki diyaloglarla kurulacak şeylerdir. Gelip derdinizi net bir şekilde anlatın. Avni Bey diyor ki: Benim Aktepe, Karşıyaka, Dokuzkavaklar ve Anafartalar'ın tamamının üstyapısını bitirdim. Ayrıca Deliktaş, Fatih mahallelerinin de yarım yarım yaptım. Bir de Cumhuriyet var. Sizde 3 mahalle var. Baktığınız zaman 9-10 mahalleye varıyor Pamukkale. Hani adalet dedik ya... Ben şu maddeyi kullanabilirdim. Kanunen yetkim de var, bedelsiz de yapma imkanım var. Yani Pamukkale Belediyesi bedelsiz yapma imkanım da var ama 'bedelli olacak' dedik. Büyükşehirin üstyapıya harcamış olduğu parayı iade edecek. Bu detaylara baktığınız zaman hele ki beni adaletsizlikle suçlamanız haksızlık olur. Ben bu mecliste siyaset yapmadım. Birçok pazar yerini Pamukkale'ye verdiğim gibi size de tahsis etmedim mi? Ben kendime yakışanı yaparım. Sizin girdiğiniz mahalleler Merkezefendi, Sevindik ve Sümer. Merkezefendi Mahallesi'nin yarısını yaptınız, Sevindik'te tamamladınız, Sümer'de de başladınız” diye konuştu.

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki de altyapı çalışması yapılan mahallelerde 1 milyon 250 bin metrekarelik üstyapı çalışması gerçekleştirdiklerini, 3 mahalle için Büyükşehir belediyesinden destek istediklerini kaydetti.