DESKİ, güvence bedeli geri ödemesinde mağdur ediyor – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. DESKİ, güvence bedeli geri ödemesinde mağdur...

DESKİ, güvence bedeli geri ödemesinde mağdur ediyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Aralık 2022 Perşembe - 09:42Güncelleme: 22 Aralık 2022 Perşembe - 12:57
DESKİ, güvence bedeli geri ödemesinde mağdur ediyor

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ), abonelerden “güvence bedeli” olarak alınan parayı enflasyon hesabı yapmadan geri ödeyerek, vatandaşın mağduriyetine yol açıyor. Mağduriyeti de en iyi döviz kuru ortaya koyuyor. Bir su abonesinden 10 yıl önce alınan 399 liranın karşılığı o gün 228 dolar iken, bugün sadece 21 dolar alınabiliyor.

Uzun yıllar Avusturya’da gazetecilik yapan, daha sonra yurda dönen ve yaşamını memleketi Denizli’de sürdüren Muzaffer Kartal, yaşadığı “güvence bedeli mağduriyetini” sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dile getirdi. Kartal, “Kendi alacakaranlığında olanları ayıplıyorum!..” başlığıyla şu paylaşımı yaptı:

“Denizli'deki iş yerlerimden birinde kiracım ekonomik krizin hezimetine uğradı ve iflas etti... Benim üzerime olan elektrik, doğal gaz ve su aboneliklerini kapatmak gerektiği için önce elektrik, sonra doğal gaz aboneliklerini sorunsuz sonlandırdım.

Ve bugün (21.12.2022) su aboneliğini kapatmak için Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizyon işlerine (DESKİ) gittim... Önce borcun var onu öde dediler, uzun yıllar kiracım böyle bir borç bırakmaz, yine de ödemek için vezneye gittim. Borç ne kadar biliyor musunuz? 22 kuruş, yazıyla (yirmi iki kuruş). Ödedim, çünkü borç borçtur.

Aboneyi kapatma işleminde benim 2 Mayıs 2012 tarihinde ödediğim 399.00 TL güvence bedelini ödemek istediler... Oysa daha önce Denizli elektrik dağıtım Aydem ve doğal gaz dağıtımını yapan Enerya yatırdığım güvence bedelini güncelleyerek, yani o günkü parayı bu güne uyarlayarak ödediler.

Bunu anlattım DESKİ'ye, aldığım cevap ‘Denizli Büyükşehir Belediyesinin aldığı karar böyle’... Ne kadar acı bir tablo, 22 kuruş alacağını almadan aboneyi sonlandırmıyorlar ama vatandaşın depozitosunu 10 yıl kullanıyorlar, bu nasıl bir vicdan ve nasıl bir zihniyet.

Yazıklar olsun bu kararı alan ve uygulayan zihniyete, kendi alacakaranlığından çıkamayanların beni yönetmesi bana acı veriyor (!)...”

 

ENERYA VE AYDEM’İN GERİ ÖDEDİĞİ TUTARLAR

Bu paylaşımın ardından görüştüğümüz Kartal, “Sanıyorum aynı yıllar abone oldum. Aydem'e sudan daha az depozite ödediğimi düşünüyorum ama onlardan geri dönüş 1.067 TL oldu. Enerya'ya da ne ödediğimi hatırlamıyorum ama oradan da dönüş 1880 TL oldu” diyerek, iki farklı kurumun güvence bedeliyle ilgili güncellemelerinden örnek verdi.

399 LİRAYA O GÜN KAÇ DOLAR ALINIYORDU, BUGÜN KAÇ DOLAR ALINIYOR?

Su aboneliği için 2 Mayıs 2012’de ödenen 399 lira güvence bedeliyle o günkü kurla 228 dolar ve 172 Euro alınabiliyordu. Aynı rakam ile bugün sadece 21 dolar ve 20 Euro alınabiliyor.