Denizli Büyükşehir Belediyesi 51 parsel arsa satacak – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli Büyükşehir Belediyesi 51 parsel arsa...

Denizli Büyükşehir Belediyesi 51 parsel arsa satacak

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 25 Temmuz 2022 Pazartesi - 20:20Güncelleme: 25 Temmuz 2022 Pazartesi - 21:05
Denizli Büyükşehir Belediyesi 51 parsel arsa satacak

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Merkezefendi, Pamukkale ve Sarayköy'de bulanan yüzbinlerce metrekare büyüklüğe ulaşan 51 parsel arsayı satışa çıkaracak. Satılacak arsalar arasında İstiklal Mahallesi'ndeki eski Orman Bölge Müdürlüğünün yeri de bulunuyor. Arsaların satışına ilişkin karar, CHP ve İYİ Parti gruplarının ret oyuna karşılık AK Parti ve MHP’nin evet oylarıyla alındı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, "kupon arsa" olarak adlandırılan araziler için satış kararı aldı. Merkezefendi'deki 33, Pamukkale'deki 15 ve Sarayköy'deki 3 arsanın satışına ilişkin öneri, Büyükşehir Belediye Meclisinin bugün yapılan toplantısında görüşüldü. Arsalardan Çakmak Mahallesi'nde yer alan parsellerin kat yüksekliği imar planında 15 olarak yer aldı.

ZOLAN SATIŞ İŞARETİNİ 7 YIL ÖNCE VERMİŞTİ

Satılacak arsalar içerisinde en dikkat çekeni olan İstiklal Caddesi’ndeki eski Orman Bölge Müdürlüğünün bulunduğu 12 bin 73 metrekarelik alan. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu arsanın satışına ilişkin açıklamayı 20 Şubat 2015’te Genel Yayın Yönetmenimiz Engin Ünal’a verdiği bir röportajda yapmıştı.

Zolan o röportajında arsanın nasıl değerlendirileceği sorusuna “Park olarak düşünseniz hemen yakınında İncilipınar parkı var. Dolayısıyla o bölgede park anlamında bir ihtiyaç yok. Sosyal alan derseniz eski Vali Konağı’nın olduğu alanda bir planlama içindeyiz. Konaşacağız, tartışacağız ama orayı satmayı düşünüyoruz. Amacımız o bölgeyi hareketlendirecek bir projenin uygulanması. Satıştan elde edilen geliri Büyükşehir Belediyesi bütçesine katıp halkımıza hizmet noktasında değerlendirmek” yanıtını vermişti.

SATIŞ KONUSU BUGÜN MECLİSİN GÜNDEMİNE GELDİ

Zolan’ın 7 yıl önce işaretini verdi o arsa ile birlikte toplam 51 parselin satışı Büyükşehir Belediye Meclisinin gündemine geldi. Gündem maddesiyle ilgili bilgi veren Zolan, “Belediyemizin mülkiyetinde olan, planlama anlamında konut ve ticaret alanı olan bir yer. Biliyorsunuz şehrimizde arsayla ihtiyaçlar, aynı zamanda ilgili sıkıntılar var. Onun için belediyemize ait mülklerin satışını meclisimizin gündemine getirdik” açıklamasını yaptı.

CHP GRUBU FEN LİSESİ YAPILMASINI ÖNERDİ

CHP Grup Başkanvekili Himmet Keysan, gündem maddesiyle ilgili konuşmasında, Büyükşehir Belediye Meclisinin temmuz ayı toplantısında kentin en büyük mülk satışıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Çakmak Mahallesi’nde toplam 380 bin ve İstiklal Mahallesi’nde eski Orman Bölge Müdürlüğünün bulunduğu 12 bin 73 metrekarelik arsa dikkat çekmektedir. Pamukkale ve Merkezefendi belediyeleri ilçelerine okullar kazandırmıştır. Büyükşehir Belediyesine düşen de bir okul kazandırmaktır. Bu da eski Orman Bölge Müdürlüğünün olduğu yerde yapılmalı, yapılacak okul fen lisesi olmalıdır diye düşünüyoruz. Fen lisesi olmayacaksa kreş, kadın sığınma evi, yaşlı bakım merkezi, uyuşturucuyla mücadelede rehabilite merkezi, öğrenci yurdu olarak da değerlendirilebilir.”

“TRAFİK YOĞUNLUĞUNU ARTIRIR”

Keysan, imar planında ticaret ve turizm alanı olarak görünen eski Orman Bölge Müdürlüğü arsası üzerine ticaret merkezi yapılmasının bölgede araç, dolayısıyla trafik yoğunluğunu daha da artıracağını ifade etti.

“BORÇTAN KURTULMA OPERASYONU”

Satışa çıkarılan ve kat yüksekliği 15 olarak belirlenen Çakmak Mahallesi’nde arsaların metrekare fiyatının 8 bin ile 12 bin lira arasında değiştiğine dikkat çeken Keysan, “Yaklaşık 380 bin metrekare arsanın satışından devasa bir gelir elde edilecektir. Bu belediyeyi borçtan kurtarma operasyonudur” diye konuştu.

ZOLAN: SIKINTIMIZ YOK, ÇOK ŞÜKÜR BORÇLARIMIZI ÖDÜYORUZ

Keysan’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Osman Zolan, “Büyükşehir Belediyemizin borçtan kurtulmak gibi bir sıkıntısı söz konusu değildir. Tabiki borcumuz var. Onların vadesi, aylık ödemeleri bellidir. Hiçbir sıkıntı olmadan ödeyerek de yolumuza devam ediyoruz. Aldığımız borçlarla Denizlimize birçok işler yaptık. Büyükşehir Belediye kurumsaldır ve giren her kuruş da çıkan her kuruş da bellidir. Borç stoğu bakımından da şu anda Türkiye’de en rahat belediyelerin içindeyiz. Elimizde böyle bir arsa yapısı var. Eğer borç kapatmak için düşünmüş olsaydım borç almaz bunları satardım. O nedenle borç kapatmak için satılıyor bakışı yanlış olur. Denizli’nin en büyük sıkıntısı arsa üretememektir. Arkamız dağ, önümüz ova. Yeni yapılaşma yerleri açmak çok sıkıntılı. Vatandaşların ihtiyacını karşılama anlamında buraları satışa sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“ELDE TUTMANIN FAYDASI YOK”

“Burası ticaret ve turizm alanı. Kamu binası yapımı için planlanmış değil. Elde tutmanın ne belediyeye ne vatandaşa faydası var. Biz burada satışı gerçekleştireceğiz” diyen zolan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tabii satış açık ihaleyle olacak. İhalede rakam nereye gelir bilemem. Fiyatı piyasa belirler. Buraların satılmaması için herhangi bir haklı gerekçe yoktur. İnsanlar ev sahibi olacaktır. Buna böyle bakmak lazım. Sattırmam demenin çok doğru bir bakış olduğunu düşünmüyorum.

Denizli turizm kenti. Pamukkale’ye yılda 2,5 milyon ziyaretçi geliyor. Şehir merkezinde ticaret merkezimiz yok, olsun istiyorum. Burası Antalya karayoluna yakın bir yer. Yakınında kongre ve kültür merzemiz var, orayla da bağlantılı olur. Eski Vali Konağı’nın olduğu yeri aldık, yanında bir vatandaşın binası vardı onu da kamulaştırdık. Kreş ve kursların açıldığı birimlerle orada bir yaşam alanı yarattık. Burası da eski Orman Bölge Müdürlüğü arsasına 100 metre mesafede. Yine yakınında İncilipınar Parkı var yeşil alan ihtiyacını karşılayan. Birçok kanattan şehrimizi zenginleştirmemiz gerekiyor. Ticaret merkezi bu bakımdan önemli.”

CUMHUR İTTİFAKI “EVET”, MİLLET İTTİFAKI “RET” DEDİ

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Cumhur İtifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP gruplarından oturuma katılan 38 üye satışlar için evet oyu kullanırken, Millet İttifakı’nı oluşturan CHP ve İYİ Parti gruplarından 19 üye ret oyu verdi.