CHP’li Keysan: Büyükşehir bütçesinin yüzde 10 faize gidecek – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
9 °C / 24 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. CHP’li Keysan: Büyükşehir bütçesinin yüzde 10...

CHP’li Keysan: Büyükşehir bütçesinin yüzde 10 faize gidecek

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 21 Kasım 2023 Salı - 10:29Güncelleme: 21 Kasım 2023 Salı - 10:29
CHP’li Keysan: Büyükşehir bütçesinin yüzde 10 faize gidecek

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Himmet Keysan, 2024 yılı bütçe konuşmasında borç ve faiz ödemelerini eleştirerek, önümüzdeki yıl yapılacak faiz ödemesinin bütçenin yüzde 10’unu oluşturduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Himmet Keysan, 2024 yılı bütçesi görüşmelerinde borçlanma ve faiz ödemelerine dikkati çekerek, “2024 bütçesinde ilk göze batan 732 milyon lira faiz ödemesi. Büyükşehir Belediyesi bütçenin yüzde 10’unu faiz ödemesine ayırmıştır. Faizi 732 milyon lira tutarsa borcun kendisi ne kadardır merak ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi maalesef faiz sarmalına düşmüş görünüyor” dedi.

“KADIN VE ÇOCUKLAR UNUTULDU”

Kadınlar için ayrılan ödeneğin yetersizliğinden, çocuk ve gençlerle ilgili faaliyetlerin az olduğundan söz eden Keysan, “Kadın ve çocuklarımız ile çiftçimizi unutmuştur. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. En kıymetli varlıklarımız olan kadınlarımız sosyal yaşamın içinde olmalıdır. Kadınların çalışma hayatında yer alması için altyapının hazırlanması Büyükşehir Belediyesinin asli görevlerinden birisidir. Kadınlar için ayrılan ödenek bütçenin binde 1’i kadardır. Çocuklarımız ve gençlerimizle ilgili faaliyetler azdır” ifadelerini kullandı.

“KIRSALA YETERLİ DESTEK VERİLMİYOR”

Kırsal kesime yönelik faaliyet ve projeleri yetersiz bulduklarını söyleyen Keysan, “Yasa kırsal kalkınmayla ilgili Büyükşehir belediyesine sorumluluklar yüklemiş olup, tarımsal faaliyetler için bütçe ayrılması zorunludur. Organik üretim için çalışmaların desteklenmesi, bunların pazarlanması için belediyenin üzerine düşeni yapması elzemdir. Denizli Büyükşehir Belediyesi kırsal kalkınma konusunda üzerine düşen görevi yapmaktan kaçınır duruma gelmiştir. Organik ve iyi tarım uygulaması çiftçilerimize destek olacaktır. Kırsal kalkınma için 2023 bütçesinde yüzde 1,7 olan pay, 2024 bütçesinde binde 7’ye gerilemiştir. Denizli çiftçisi, köylüsü cezalandırılmıştır” diye konuştu.

“TEMSİL VE TANITIM GİDERLERİ YÜKSEK”

Keysan, 2024 yılı temsil, tanıtım, toplantı giderleri yüksek olduğunu, bazı harcamaların kısılmasıyla ilgili tasarruf genelgesi halen yürürlükte olduğunu kaydederek, 2024 yılı seçim yılı olacağından bu ödeneklerin dikkatli kullanılmasını istedi.

SERMAYE VE BORÇ TRANSFERLERİ ELEŞTİRİSİ

Bütçede yer alan sermaye ve borç transferlerine de değinen Keysan, şunları söyledi:

“Gider bütçesinde 200 milyon TL sermaye transferi görülmektedir. Bu transfer hangi kuruma, ne amaçla yapılacaktır? Ayrıca 800 milyon lira borç verilmesi bütçede yer almıştır. Hangi kuruma, ne amaçla borç verilecektir? Faizle kredi alıp borç vermek ne kadar mantıklıdır? Büyükşehir Belediyesi şirketlerine transfer yapılacaksa bunun meclise getirilerek sermaye artışı şeklinde olması gerekmektedir.”

“BÜYÜKŞEHİR TARIMSAL ÜRETİME DESTEK OLMALI”

Tarımın desteklenmesini isteyen Keysan, “Büyümek için üretmek, üretmek için de yatırım yapılması gerekiyor. İstikrarlı bir tarım politikası uygulanmıyor. Tarıma destek veriliyor ama sonuçları takip ediliyor mu? Tarım ve hayvancılığı destekleyip ekonomiye katkısını artıracak politikalar üretilirken kooperatif ve uzman görüşü alınıyor mu? Çiftçinin hangi bölgede ne yetiştireceğinin uzmanlarca belirlenmesi gerekiyor. Yoksa bir önceki yıl hangi ürün para ettiyse o ürün karadüzen ekiliyor ve sonuç hüsran oluyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Ar-Ge, pazarlama ve sürdürülebilir tarım politikasına yardımcı olmalıyız” dedi.

Keysan, 2019 seçimlerinde 8 tane akıllı ve katlı otopark sözü verildiğini, ancak bunların yapılmadığını, Kent Müzesi’nin ne durumda olduğuyla ilgili bilgi paylaşımı beklediklerini sözlerine ekledi.