Beyağaç’taki kazılarda bulundu, Türkiye’de ilk örnek – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Beyağaç’taki kazılarda bulundu, Türkiye’de ilk örnek

Beyağaç’taki kazılarda bulundu, Türkiye’de ilk örnek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Mart 2024 Salı - 13:43Güncelleme: 26 Mart 2024 Salı - 16:39
Beyağaç’taki kazılarda bulundu, Türkiye’de ilk örnek

Denizli’nin Beyağaç ilçesinde, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından yapılan kazılarda, milyonlarca yıllık olduğu ve Türkiye’deki ilk örnek olduğu belirtilen fil dişi fosili bulundu.

MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Fiziki Antropoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr Ahmet İhsan Aytek, Tavas ve Beyağaç ilçelerinde yaptıkları kazılarda elde edilen fosillere ilişkin açıklamada bulundu.

Kazılarda keşfedilen hayvan fosilleri arasında Anadolu’da yaşayan bir fil türünün ilk örneğini keşfettiklerini de söyleyen Doç Dr Aytek, “Denizli’de 2017-2020 yılları arasında 5 yıllık yüzey araştırması gerçekleştirdik ve birçok farklı alanda önemli fosiller tespit ettik. Bunlardan en önemlisi de Tavas ilçesindeki Kayaca Fosil Lokalitesi’ydi. 2022 ve 2023 yılında da Denizli Müze Müdürlüğü başkanlığında yine bizimle beraber farklı disiplinlerden hocalarımızın bilimsel sorumluluğunda iki senedir kazı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Burada yaklaşık 7 ile 9 milyon yıl arasında tarihlendirilen döneme ait birçok hayvana ait önemli fosiller bulduk. Bazıları Anadolu’da çok nadir fosiller. Hatta Beyağaç’ta bir file ait diş bulduk. Bu fil türünün Türkiye’deki ilk örneğini bulduk ve geçen sene 2023 yılında yine dünyanın en önemli dergilerinden birinde bu fili de yayınladık. Onun dışında alanda 30’a yakın farklı hayvan fosilleri bulduk. Bunlarla ilgili bilimsel çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Laboratuvarda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Doç Dr Alper Yener Yavuz ise, “Burada aslında yapılan çalışmaları üç ayrı disipline ayırabiliriz. Bunlar zooarkeolojik çalışmalar, paleontolojik çalışmalar ve paleoantropolojik çalışmalardır. Bunlarla ilgili bilimsel çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanı sıra yine kendi kazımız olan Denizli’deki Kayaca Fosil Lokalitesi’nden çıkan fosiller ile ilgili de yine laboratuvarımızda çalışıyoruz” diye konuştu.