Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonundan çocuk fetvası için suç duyurusu – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonundan çocuk...

Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonundan çocuk fetvası için suç duyurusu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Şubat 2023 Pazar - 09:33Güncelleme: 19 Şubat 2023 Pazar - 09:33
Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonundan çocuk fetvası için suç duyurusu

Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonunca, Diyanet İşleri Yüksek Kurulunun “evlatlık çocuk fetvası” hakkında suç duyurusunda bulunulacağı bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet İşleri Yükse Kurulunun "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna verdiği yanıtta, "Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir” yorumuna tepkiler devam ediyor.

Denizli Barosu Çocuk Hakları Komisyonu da açıklamanın millette hayal kırıklığı yarattığını, konunun takipçisi olunacağı ve suç duyurusunda bulunulacağı belirtilerek, şöyle denildi:

“Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna skandal bir yanıt verildi. Milletçe hepimizi derinden sarsan deprem felaketinin acılarını sarmaya devam ederken, Diyanet "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna verdiği ‘Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engeli doğmadığı gibi, evlatlığın kendi öz anne babasının yerine, evlat edinenlerin nesebine kaydedilmesi de caiz değildir’ cevabıyla milletimizi bir kez daha hayal kırıklığına uğratmıştır. Binlerce çocuk ailesini kaybetmiş ve bir kısmı kayıp olarak aranmaktadır.

Evlat edinme Türk Medeni Kanunu’na göre yapılır. Diyanet Başkanlığının verdiği cevabın medeni hukukta hiçbir yeri yoktur. Medeni Kanun'da evlenme yasağı vardır, evlat edinenin evlat edinilen çocuğa karşı işlediği suçlar da ebeveyni işlemiş olarak değerlendirilir ve ona göre cezalandırılır. Diyanet İşleri Başkanlığının vermiş olduğu bu yanıt habis bir zihniyetin ortaya konmasından başka bir durum değildir. Verdikleri cevapla hem Türk toplumunu hem de koruyucu aile olup travma yaşayan çocuklarımızın sorumluluklarını alıp iyi niyetlerini ortaya koymak isteyen ailelerimizi derinden yaralamışlardır.

Böylesi acıları yaşadığımız bir dönemde Din İşleri Yüksek Kurulunun verdiği cevap hafızalarımızdan silinmeyecek. ‘Medeni hukuku tanımıyoruz’ diyen bu çirkin zihniyetlerin eline asla bırakmayacağız!

Denizli Barosu olarak bu olayın takipçisi alacağımızı ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.”