Demirdöğer: Yargı bu kadar siyasallaşmadı – D20Haber
07.05.2024, Salı
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Demirdöğer: Yargı bu kadar siyasallaşmadı

Demirdöğer: Yargı bu kadar siyasallaşmadı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Nisan 2024 Cuma - 17:25Güncelleme: 5 Nisan 2024 Cuma - 20:27
Demirdöğer: Yargı bu kadar siyasallaşmadı

Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, hiçbir dönemde yargının bu kadar eleştirilmediğini ve yargının siyasallaşmasının yaşanmadığını söyledi.

Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, valilik önünde düzenlenen 5 Nisan Avukatlar Günü töreninde yaptığı konuşmada, baroya kayıtlı üye sayısının 2 bin 50’ye ulaştığını 2007e yakın da stajyer avukat bulunduğunu belirtti.

Denizli Bölge Adliye Mahkemesinin kurulduğunu, Bağbaşı Mahallesi’ndeki binasında hizmet vereceğini kaydeden Demirdöğer, avukatlar için 2 baro odası ayrıldığını, atamalar yapıldıktan sonra Denizli Bölge Adliye Mahkemesinin hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.

YARGIDA YAŞANANLARA VE SİYASALLAŞMAYA DİKKATİ ÇEKTİ

“Yargı şimdiye dek bu denli eleştirilmemiş, bu kadar hukuksuzluk ve yargının siyasallaşması yaşanmamıştır” diyen Demirdöğer’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

● Yargıtay 1. Başkanı’nın bugüne dek seçilememesi, bu durumun siyasi pazarlık haline getirilmesi yargının günümüzdeki konumunu açıkça gözler önüne sermektedir. Açık kaynaklardan elde edilen bilgiler neticesinde Yargıtay Başkanlığı seçiminde liyakatten ziyade etnik kimlik, siyasi düşünce, mezhepçilik, bölgecilik ve benzeri kriterlerin dile getiriliyor olması ve bu duruma tepki gösterilmemesi üzüntü ve endişe vericidir.

● Hatay milletvekili Avukat Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesince verilen hak ihlali kararına yerel mahkeme ve Yargıtay tarafından uyulmaması yönünde verilen karar, Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen ‘Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir’ ilkesini sorgulanır hale getirmiştir. Bu durum açıkça yargı yoluyla gerçekleştirilen bir darbe teşebbüsüdür. Burada hukuk katledilmiştir.

● Hukukun ideolojisi, sağcısı, solcusu olmaz. Hukuk var ise adalet vardır, emek vardır, sermaye vardır, hür düşünce vardır, bilim vardır, gelecek vardır, hayaller vardır.

● Bir ülkenin yargısal savunması ne kadar güçlü, hakim ve savcıları ne kadar bağımsız ise o ülkede adalet vardır, hukuk vardır. Siyasetin yargının üstünden elini çekmesi, yargıyı biz yargı mensuplarına bırakması gerekir.

● Baroların ve meslektaşlarımızın sorunlarının artmasına “genç-işsiz avukat” kavramının literatüre girmesine neden olmuştur. Bu sorunun çözümlenmesi gerekir.

● Duruşmaların tam saatinde yapılmaması, duruşma günlerinin çok ileri bir tarihe atılması, kararların geç yazılması ciddi bir sorunumuzdur.

● Türkiye’de dava yoluyla hakkını aramak oldukça pahalı duruma getirilmiştir. Bu durum, vatandaşların hak arama özgürlüğünü kısıtlar niteliktedir.

● Stajyer avukatların statüsü değiştirilmeli ve özlük hakları tanınmalıdır. Kamu avukatlarının özlük hakları ve engelli avukatların temel hakları güvenceye kavuşturulmalıdır.

● Avukatlık hizmetinden alınan KDV oranları düşürülmelidir.

● Avukata yönelik ekonomik ve fiziksel şiddet önlenmeli, bu konuda yasal, mali ve idari önlemler alınmalı, avukata yönelik şiddet tutuklama nedeni sayılmalıdır.

●Toplumsal olaylar ile ilgili davalarda baroların katılma taleplerinin mahkemelerce doğrudan reddi değil, kabul edilmesi gerekmektedir.

● Kişisel Verilerin Korunması hakkındaki yasa ile Avukatlık Yasası özdeşleştirmeli, her iki yasa arasındaki çelişkiler giderilmeli ve bu konuda yaşanan sorunlar avukatlık mesleği lehine çözümlenmelidir.

● Denizli Barosu olarak insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Anayasamızın başlangıcında belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine olan inancımız ile Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesini ve yine kadınlarımızın elde etmiş olduğu hakların siyasi tartışma konusu yapılmasını asla kabul etmiyoruz. Ve diyoruz ki; İstanbul Sözleşmesi yaşatır.

● Yine Denizli Barosu olarak aklını, algısını, ahlakını, vicdanını, geçmişe saygısını, geleceğe karşı sorumluluğunu unutmadan; herkes için inadına hak, inadına hukuk, inadına adalet, inadına cumhuriyet, ilelebet cumhuriyet diyoruz.