Adalet Mahallesi sakinlerinden “ağaçları koruyun” çağrısı – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Adalet Mahallesi sakinlerinden “ağaçları koruyun” çağrısı

Adalet Mahallesi sakinlerinden “ağaçları koruyun” çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Haziran 2022 Cuma - 21:30Güncelleme: 3 Haziran 2022 Cuma - 21:31
Adalet Mahallesi sakinlerinden “ağaçları koruyun” çağrısı

Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde, bir yıl önce ağaç katliamı yapılan Adalet Mahallesi’nin sakinleri, hem o olayı protesto etti hem benzer yerlerin korunup yeşil alan olarak tescillenmesini istedi.

Bir yıl önce ağaç katliamının yaşandığı Adalet Mahallesi 10053, 10058 ve 10060 Sokak ve çevresinde ikamet eden bir grup vatandaş, Çevre Haftası’nda bir araya gelerek, 1 Haziran 2021 ve 17 Eylül 2021 tarihlerinde genç çam ağaçlarının kesilmesini bir kez protesto etti. Mahalle sakinlerine CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Himmet Keysan ve Sedat Demirci de destek verdi.

“BENZER DURUMDA ÇOK SAYIDA ALAN VAR”

Hazırlanan basın bildirisini Uğur Özer okudu. Adalet Mahallesi’ndeki yeşil alanların Bereketli Belediyesi döneminde oluşturulduğunu anımsatan Özer, “Dikkat çekici özelliği de belediyenin yer göstermesi sonucu sivil toplum kuruluşlarının ve mahallelinin katkılarıyla bu alanların ağaçlandırılmasıdır. Şimdi bu alanlarda 15-20 yaşında ağaçlar yükselmektedir. Etrafları binalarla çevrilmiş durumdadır. Herhangi bir durumda toplanma alanı olabilme yeterliliğine sahiptir. Mahallemizde bu durumda olan onlarca yeşil alan bulunmaktadır. Fakat bunların statüleri belirsiz durumdadır” dedi.

“HİÇBİR NEDEN AĞAÇ KATLİAMINA GEREKÇE OLAMAZ”

Mahalledeki bu alanların geleceğinin karanlık olduğunu söyleyen Özer, “Bu alanlarda zaman zaman çeşitli gerekçelerle ağaç katliamları yapılmakta, alanlar beton yığınına dönüştürülmektedir. Fatih İlkokulu yanında ve Mevlana Camisi yakınlarında yapılan ağaç katliamları hafızalardan silinmemiştir. Hiçbir neden ağaç katliamlarının ve betonlaşmanın gerekçesi olamaz” ifadelerini kullandı.

“YENİ AĞAÇ KATLİAMI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Açıklama yapılan yerin bir yıl önce çam ağaçlarıyla kaplı olduğunu kaydeden Özer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu alanda da yapılan ağaç katliamı sonucu şimdi bu durumda. Öyküsünü hepimiz biliyoruz. Kısaca; yeşil alandı, ticari alana çevrildi ve belediye tarafından satıldı, ağaçlar katledildi. Arkamızda bulunan yeşil alan da aynı özellikte. Büyükşehir ve Merkezefendi belediyelerinin de aralarında bulunduğu 20’ye yakın kişinin hissesi var alanda. Yarın burada da ağaç katliamı yapılmayacağını kim garanti verebilir. Mahallemizde bir daha ağaç katliamı yaşamak istemiyoruz. Bu alanların yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz.

Bu nedenle Büyükşehir ve Merkezefendi belediyelerinin yetkililerine sesleniyoruz. Yeşil alanken ticari alana dönüştürdüğünüz ve sonrası satılan alanı kamulaştırarak yeniden yeşil alan haline getiriniz. Mahallemizdeki yeşil alanların yok edilmesini önleyici önlemleri ivedilikle alın. Şu an yeşil alan işlevinde olan alanların durumunu netleştirerek yeşil alan olarak tescilleyin. Yeşil alanları rant için yok etmeyelim. Ağaçları kesip, binaları dikip, insanları dört duvar arasına hapsetmeyelim. Yeşil alanları koruyalım. Hep birlikte, el ele daha yaşanır yeşil bir Denizli kuralım.”