Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi bünyesindeki Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, ülkenin farklı noktalarında, toz taşınımı nedeniyle atmosferin hava kalitesini etkileyen partikül madde oranlarında artış görüldü.
Dünya Sağlık Örgütünün metreküp başına 50 mikrogram olarak belirlediği partikül madde sınır değeri bazı illerde “tehlikeli”, bazı illerde “kötü”, bazı illerde “sağlıksız” değerlere ulaştı.
Partikül madde sınır değeri, Denizli’nin bazı kesimlerinde 100-150 mikrogram olan “hassas” değerlere çıktı. Bazı ilçelerde ise partikül madde sınırı 50-100 mikrogram olan “orta” değerleri gösterdi.
ASTIM HASTALARINA UYARI
Bakırçay Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, çöl tozuyla ilgili astım hastalarına uyarılarda bulundu. Tağıl, “Sahra Bölgesi’nde çölleşmenin de etkisiyle rüzgar hızının artması, yağış, bitki örtüsü ve nemliliğin azalması küresel sistem üzerinde gün geçtikçe daha fazla tozun girdiğini göstermekte. Tabii ki bu toz, hava kalitesinin düşüşüne neden olmakta. Özellikle akciğer, astım rahatsızlıkları olan hassas gruplar üzerinde dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii ki bu artan etki, önümüzdeki yıllarda daha fazla iklim-toz ilişkisinin modellenmesi gerektiğini, aynı zamanda tozun kimyasal ve fiziksel özelliklerinin çalışılması gerektiğini ortaya koymakta” dedi.