Karaca’dan Denizli’yi ilgilendiren deprem soruları – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Karaca’dan Denizli’yi ilgilendiren deprem soruları

Karaca’dan Denizli’yi ilgilendiren deprem soruları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Şubat 2023 Salı - 12:03Güncelleme: 21 Şubat 2023 Salı - 12:03
Karaca’dan Denizli’yi ilgilendiren deprem soruları

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CİMER’e yaptığı başvuruda; fay hattı üzerinde kurulu 24 ilden birisi olan Denizli’de depremle ilgili alınan önlemleri, toplanma alanları, yapıların durumunu ve İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yapılan çalışmaları sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde yıkımlara, 41 binin üzerinde kişinin ölümüne yol açan depremle ilgili Adana ve Hatay’daki çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, depremin kader değil insanları yaşam hakkından yoksun bırakan hak ihlali olduğunu belirtti.

 

CİMER’e de başvuran Karaca, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası raporuna göre fay hattı üzerinde kurulu 24 ilden birisi olan Denizli ile ilgili alınması gereken önlemler ile “ön tedbirlilik” ilkesinin hayata geçirilip geçirilmediğini sordu.

KARACA’NIN SORULARI

Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yanıtlanması istemiyle bilgi edinme başvurusunda bulunan Karaca, devletlerin ve devleti yöneten idarecilerin afetler öncesinde tedbir yükümlülüğü olduğunun AİHM kararlarıyla da ortaya konulduğunu söyledi.

Deprem toplanma alanlarından İl Afet Risk Azaltma Raporu’na, imar affından yapı denetimlerine kadar önlemler ve çalışmalarla ilgili sorularına yanıt arayan Karaca, şunları kaydetti:

1. 2018 yılında çıkarılan imar affı uygulamasından kaç yapı yararlanmıştır?

2. 2018 yılındaki imar affı neticesinde Denizli’den devletin kazandığı miktar kaç TL olmuştur?

3. Denizli’de deprem toplanma alanı sayısı ve toplam yüz ölçümü miktarı nedir?

4. Toplanma alanlarının artırılmasına ve olması gereken sayılara ulaşabilmesi için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

5. AFAD ve Denizli Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’nda yer alan amaçlar ve hedefler doğrultusunda; Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında bulunan kaç metruk bina tespit edilmiştir? Bu binaların kaçı yıkılmıştır?

6. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’nda yer alan amaçlar ve hedefler doğrultusunda; kritik altyapı tesislerinin kaçında deprem güvenirliliği ile ilgili bir çalışma yürütülmüştür? İl genelinde kritik altyapı tesisi olarak kabul gören tesislerin kaçı depreme dayanıklı olarak çıkmıştır? Depreme dayanıklı olmadığı tespit edilen kritik altyapı tesislerinin kaçında güçlendirme çalışmaları yürütülmüştür?

7. İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’nda yer alan amaçlar ve hedefler doğrultusunda; Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında bulunan köprü, viyadük, kavşak vb. yapıların kaç tanesinde deprem güvenirliliğinin tespitine ilişkin bir çalışma yürütülmüştür? Bu kapsamda çalışma yürütülen yapıların kaç tanesinde iyileştirme çalışmaları yapılmıştır veya yapılacaktır?