Büyük Menderes kurudu, bu hale geldi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Büyük Menderes kurudu, bu hale geldi

Büyük Menderes kurudu, bu hale geldi

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 18 Eylül 2021 Cumartesi - 09:00Güncelleme: 18 Eylül 2021 Cumartesi - 09:05
Büyük Menderes kurudu, bu hale geldi

Denizli’nin en önemli su kaynağı Büyük Menderes’ten artık akıp giden suyun sesi gelmiyor. Kuruyan nehir yatağında da ölü balıklar görülüyor.

Yıllardır kirliliğin pençesindeydi Büyük Menderes. Evsel ve üretim tesislerinden bırakılan atıklar nehri kirlettikçe su kaynağında yaşayan balıkların sayısı hızla azaldı. Son kalanlar da kuraklıkla birlikte su kaynağının kurumasıyla öldü. Büyük Menderes’in geçtiği güzergaha girildiğinde öbek öbek ölü balıklar görülmekte.

BATI ANADOLU’NUN “CAN SUYU”NDA SU YOK

D20HABER.COM’da Yaşar Tok’un yazı dizisinde vurguladığı üzere, “Kuraklığın ve Kirliliğin Pençesindeki Büyük Menderes”te korkulan oldu. Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden başlayıp, Denizli’yi geçerek Aydın’ın Söke ilçesinde Ege Denizi ile buluşan nehir kurudu. Bir başka deyişle Batı Anadolu’nun “can suyu” olan Büyük Menderes’te artık su yok.

BİR ZAMANLAR SUYLA DOLUYDU

Büyük Menderes’teki dramatik tabloyu aktaran bir başka fotoğraf ise, ölü balıkların yanı sıra çok değil birkaç yıl önce suyla dolu olan Kısık Kanyonu girişindeki regülatördü. Nehirdeki suyun kontrolünü sağlayan, tarım alanlarına suyun dağıtımında kilit nokta olan regülatörün bulunduğu alanda küçük birikintilerin dışında su kalmadı.

VAHŞİ SULAMA

Regülatörden sağ ve sol sahil sulamalarına dağıtımın yapıldığı noktada bile suyun küçük göletler şeklinde görülmesi, yıllardır önüne geçilemeyen vahşi sulamanın yaşanan problemdeki payını göstermekte. Hoyratça kullanılan suyun sonsuz bir kaynak olmadığı yaşanılan acı tablo ile gözler önüne serilmekte.