Büyük Menderes İnisiyatifinden Avdan ve Akbelen açıklaması – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Büyük Menderes İnisiyatifinden Avdan ve Akbelen...

Büyük Menderes İnisiyatifinden Avdan ve Akbelen açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Temmuz 2023 Perşembe - 19:55Güncelleme: 27 Temmuz 2023 Perşembe - 19:55
Büyük Menderes İnisiyatifinden Avdan ve Akbelen açıklaması

Denizli’deki Büyük Menderes İnisiyatifi, Muğla-Akbelen’deki ağaç katliamı ile Tavas’ın Avdan Mahallesi’ndeki kömür ocağı çalışmalarının devam ettirilmesine basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’ndaki Candoğan Parkı önünde yapılan basın açıklamasını Büyük Menderes İnisiyatifinden Ayşe Hazer okudu. Muğla’da kömürlü termik santral sahasının genişletilmesine karşı İkizköy halkının 4 yıl önce başlattığı ve 2 yıldır nöbet şeklinde sürdürdüğü çadırlı direnişe 24 Temmuz Pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren müdahele edildiğini anımsattı.

“AĞAÇLAR BİRER BİRER DEVRİLDİ”

“İki yıl önce girilmek istendiğinde şirketi, direnişleriyle engelleyen ve nöbete başlayan doğa ve yaşam savunucularının direnişinden sonra devlet ve sermaye güçleri Akbelen Ormanı’ndaki ağaçları kesmek için olanca gücünü yığmaya başladı. Toma ve yüzlerce kişiyle gelen kesim ekibi, Akbelen ormanına vahşice saldırdı. Akbelen’li köylü kadınların direnişi sürerken ağaçlar birer birer devrildi” diyen Hazer, şöyle devam etti:

“Nöbet alanını ablukaya alan kolluk güçleri, köylülerin ve yaşam savunucularının kesim alanına girmesine izin vermedi. Yaşlıların da olduğu gruba, orantısız güç uygulandı, biber gazı kullanıldı, TOMA’lardan tazyikli su sıkılarak direniş kırılmaya çalışıldı. Aralarında Akbelen avukatı İsmail Atal’ın ve köylülerin de olduğu yaşam savunucuları gözaltına alındı. Hastaneye kaldırılanlar, yaralananlar oldu. Onlarca ağaç kesildi ve kesilmeye de devam ediyor. Ağaç kesimini durdurmaya çalışan köylülere destek için Akbelen’e gelen milletvekilleri, TOMA ve gazlı müdahale ile karşılaştı.”

“AVDAN VE AKBELEN KADER ORTAĞIDIR”

Tavas’a bağlı Avdan kMahallesi’nde daha önce bir termik santral kurma girişimi olduğunu, buna karşı hem çevre köylerden hem de Denizli merkezden dernekler, odalar, sendikalar, ziraat odalarının bir araya gelerek projeyi engellemeyi başardığını söyleyen Hazer, şunları kaydetti:

“Avdan'da termik santral toplumsal muhalefet ile karşılaşınca verimli tarım toprakları, bu kez kömür ocağı için acele kamulaştırmaya kurban edildi. Bu konuyla ilgili Avdan köylüleri ve Denizli’de çevre mücadelesi veren Mühendis odaları, kurumlar ve Büyük Menderes İnsiyatifi olarak bizler, davanın hukuksal savunucuları ile birleşerek Danıştay'a yürütmeyi durdurma davaları açtık. Bu konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararları peş peşe alındı. Ancak şirket bu karalara uymayarak madencilik faaliyetlerine azgın bir hırsla devam etmektedir.

Bizler için Avdan neyse Akbelen de odur. Çünkü havaya, suya, toprağa kısacası canlı cansız her şeye zarar veren doğa katliamlarına karşı mücadele bizim asıl görevimizdir.

İnsanlar hayatlarından, yaşam alanlarından, geçim kaynaklarından olurken, orman ekosistemleri yok olurken, enerji şirketleri iktidar eliyle her gün daha da palazlanıyor. Karlarına kar katıyor.

Anayasa’ya göre ormanları koruması gereken devlet, kendi eliyle ormanları yok ediyor. Enerji ve maden şirketleri ormanlarda, yaşam alanlarımızda kol geziyor.

Kazdağları’ndan Akbelen’e, Munzur’dan Cerattepe’ye, Madra’dan Bergama’ya ülkemizin her yanı yangın yeri. Deprem, pandemi, seller, aşırı sıcaklar ve soğuklarla yerküre sinyal verirken iktidarın başta olmak üzere neoliberal iktidarların tamamı rant, kar ve beton siyasetine devam ediyor. Ne Türkiye’nin ne de dünyanın daha fazla enerjiye ihtiyacı yok. Aksine gezegenin daha fazla ağaca, daha fazla yeşil alana, daha fazla tarım arazisine ihtiyacı var.

Daha fazla yanmak istemiyoruz! Daha fazla ölmek istemiyoruz! Uluslararası taahhütlere de uyarak, kömürden acil olarak çıkın ve emekçilerin haklarını koruyarak Yeniköy-Kemerköy Santrallarını ve tüm diğer santralları tüm kömür havzaları ile birlikte kapatın.

Buradan Tarım ve Orman Bakanlığı’na sesleniyoruz: Akbelen’de devam eden orman kesimini acilen durdurun, Avdan’daDanıştayın verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulayın. Bizler, yaşam savunucuları olarak, Akbelen’de direnen dostlarımızın yanındayız. Yarın Denizli'den Akbelen 'e yola çıkıyoruz. Herkesi yolda olmaya davet ediyoruz. Tüm ülke kamuoyunu Akbelen direnişine destek olmaya çağırıyoruz.”