Buldan Yayla Gölü’nde kepçeler maalesef çalışmaya devam edecek – D20Haber
20.01.2025, Pazartesi
6 °C / 16 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Buldan Yayla Gölü’nde kepçeler maalesef çalışmaya...

Buldan Yayla Gölü’nde kepçeler maalesef çalışmaya devam edecek

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 19 Aralık 2024 Perşembe - 11:15Güncelleme: 19 Aralık 2024 Perşembe - 11:15
Buldan Yayla Gölü’nde kepçeler maalesef çalışmaya devam edecek

Denizli’nin Buldan ilçesindeki "mutlak korunacak alan" ilan edilen Yayla Gölü’nde maalesef kepçeler çalışmaya devam edecek. Dahası biyolojik çeşitliliğe ve göçmen kuşlarına ev sahipliği yapan bu bölgedeki çalışma Mart-2027’ye kadar sürecek.

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığının 30 Mayıs 2020 tarih ve E95796 sayılı oluru ile Buldan Yayla Gölü, "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" ilan edildi. Karar 14 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ancak, koruma altındaki bu gölde Buldan Belediyesinin hazırlattığı "Yayla (Süleymanlı) Gölü ve Çevresinde Saz Kesimi ve Saz Altı Çamurunun Temizlenmesi" başlıklı rapor ile gölde iş makineler çalıştırılıyor, çamur alma işlemi sırasında göçmen kuşları için önem taşıyan sazlıklar zarar görüyor.

İŞ İNSANI BAŞVURU YAPTI

Buldanlı iş insanı Halis Ödel, doğa harikası gölde yapılan çalışmalara son verilmesi için 22 Kasım’da yazılı başvuruda bulundu. Ödel’in dilekçesine verilen yanıtta, "mutlak koruma bölgesi" konumundaki Buldan Yayla Gölü'nde "saz kesimi ve saz altı çamur temizleme" çalışmalarının 1 Mart ile 1 Temmuz tarihleri arasında yapılmaması şartı ile 1 Mart 2027 yılına kadar izin verildiği belirtildi.

BULDAN BELEDİYESİNİN RAPORUYLA İZİN VERİLMİŞ

Denizli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün cevap yazısında, "Hassas alanların korunmasına, ıslah edilmesine, bakımına ve temizliğine yönelik bilimsel rapor sonucu teklif edilen faaliyetler yapılabilir" hükmü çerçevesinde, Buldan Belediyesince 2022 yılında 'Yayla (Süleymanlı) Gölü ve Çevresinde Saz Kesimi ve Saz Altı Çamurunun Temizlenmesi' başlıklı rapor hazırlatıldığı, bu rapor dikkate alınarak yüzer duba üzerinde iş makinesi ile temizlenmesine" izin verildiği de ifade edildi.

MAKİNELER 2027’YE KADAR ÇALIŞACAK

Alandaki çalışmanın göçmen kuşların yuva yaptığı üreme noktalarındaki sazlıkların bırakılarak saz kesimi ve saz altı çamur temizleme işlemlerinin 1 Mart ile 1 Temmuz tarihleri arasında yapılmaması şartıyla Denizli Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonunca 1 Mart 2027'ye kadar izin verildiği de kaydedildi.

ÖDEL: TOPRAK KAMYONLARLA GÖTÜRÜLÜYOR

Ödel, başvurusuna verilen yanıtın yarattığı hayal kırıklığına değinerek, “T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yaptığımız başvuruya Denizli İl Müdürlüğünden yanıt aldım. Sonuç bizler için derin üzüntü vericidir. Son yıllarda Süleymanlı Yayla Gölü’nün taban toprağı, yani humuslu torf toprak, ‘gölün temizlenmesi’ adı altında ticari amaçlı olarak, iş makinaları ve büyük kepçeler ile kazılıp kamyonlar aracılığıyla alınıp götürülmektedir” ifadelerini kullandı.