Maziye bakıp “ah” dedirten ağaç denizindeki kent Denizli – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Maziye bakıp “ah” dedirten ağaç denizindeki...

Maziye bakıp “ah” dedirten ağaç denizindeki kent Denizli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 23 Ocak 2023 Pazartesi - 13:50Güncelleme: 23 Ocak 2023 Pazartesi - 13:51
Maziye bakıp “ah” dedirten ağaç denizindeki kent Denizli

Kültür ve Turizm Bakanlığının arşivindeki belgesel görüntüleri, yeşil dokunun ve kenti ağaç denizine çeviren güzelliğin yıllar içinde yok edildiğini ortaya koydu. Maziye bakıp “ah” çektirten görüntülerde Denizli “ağaç denizi” diye tarif ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bakanlık arşivindeki görüntüleri “Film Mirasım KTB” uygulaması ve internet sitesi üzerinden erişime açtı. Kamuoyuna açılan arşivde, Denizli’nin 1950 yılında çekilen görüntüleri de yer aldı.

Arşive bakınca mini bir Denizli belgeseli karşınıza çıkıyor. Denizli için “Şehre uzaktan bakılınca ağaç denizi arasında tek tük birkaç ev görülebilir” ifadesine yer veriliyor.

Çok sayıda tarihi görüntülerin yer aldığı arşivde, Denizli’ye ait içerikler de bulunuyor. 1950 yılında Pamukkale’de düzenlenen bir kermes için dönemin Basın ve Yayın Umum Müdürlüğünce hazırlanan mini belgeselde, kentin 73 yıl önceki tarihi görüntüleri yer alıyor.

Belgeselde “Anadolu’nun batı güneyindeki güzel ilimiz Denizli’de, senenin üç mevsiminde her taraf zümrüt bir yeşilliğe bürünür. Şehre uzaktan bakılınca ağaç denizi arasında tek tük birkaç ev görülebilir. Büyük depremlerle birkaç defa harap olduğu için evler bahçeler içine yapılmış ve şehir çok genişlemiştir” betimleniyor.

Belgeselin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.