Bedelli askerlikle ilgili yönetmelikte yeni düzenleme yapıldı – D20Haber
01.05.2024, Çarşamba
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Bedelli askerlikle ilgili yönetmelikte yeni düzenleme...

Bedelli askerlikle ilgili yönetmelikte yeni düzenleme yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ağustos 2023 Pazar - 15:33Güncelleme: 6 Ağustos 2023 Pazar - 15:33
Bedelli askerlikle ilgili yönetmelikte yeni düzenleme yapıldı

Bedelli askerlik koşullarını düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı. Düzenleme; kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler, iki aylık süre içinde ödeme yapmayanlar ile kura veya sınıflandırma öncesi vazgeçenlere müracaat şartlarını sağlamaları halinde bedelli askerlik için yeniden başvuru olanağı sağlıyor.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), “Askeralma Yönetmeliği”nde değişiklik yaptı. Yeniden düzenlenen yönetmelikte bedelli askerlik konusunda yapılan değişikliklere de yer verildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, bedelli askerlik başvuru şartları şöyle:

●Askerlik çağına girmiş yükümlülerden herhangi bir yaş sınırlandırması olmaksızın fiilî askerlik hizmetine başlamamış olmak.

●Yoklaması olmayan yükümlüler için yoklamaya esas sağlık muayenelerini tamamlayarak “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilmiş olmak.

●Kura veya sınıflandırma işlemini müteakip bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de bu haktan vazgeçmemiş olmak.

●Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için bedelli askerliğe müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemesini yapmak ve kura veya sınıflandırma öncesi bedelli askerlikten vazgeçmemiş olmak.

BEDELLİ ASKERLİK YARARLANMA ŞARTLARI

●Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalmamış olanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.

●Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarı ile Kanunun 9 uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre belirlenen ek bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.

●Kura veya sınıflandırma işlemi sonucunda bedelli askerliğe seçilmek.

●Bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamak.

BİR HAK DAHA TANINDI

●Kura sonucunda bedelli askerliğe seçilmeyenler, iki aylık süre içinde ödeme yapmayanlar ile kura veya sınıflandırma öncesi vazgeçenler birinci fıkradaki müracaat şartlarını sağlamaları halinde bedelli askerliğe yeniden müracaat edebilir. Her başvuruda Kanuna göre yeniden hesaplanan bedel miktarı peşin olarak ödenir, ödenecek bedel tutarı önceki ödemelerinden mahsup edilmez.