Aydın-Denizli otoyoluna ekolojik köprü yapılacak – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Aydın-Denizli otoyoluna ekolojik köprü yapılacak

Aydın-Denizli otoyoluna ekolojik köprü yapılacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Ağustos 2023 Pazartesi - 12:57Güncelleme: 14 Ağustos 2023 Pazartesi - 12:57
Aydın-Denizli otoyoluna ekolojik köprü yapılacak

Aydın-Denizli otoyoluna dünyada yaygın olarak kullanılan “ekolojik köprü” yapılacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu köprüyle yaban hayvanlarının otoyoldan güvenli şekilde geçişlerinin sağlanacağını, habitatın da korunacağını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyla ilgili açıklamasında, karayollarında ve demiryollarında 8 ekolojik köprü inşa edildiğini, 3 köprünün de yapım çalışmalarının devam ettiğini, yeşil koridorların ekolojik köprülerde canlı hayatına can kattığını, yaban hayatına nefes aldırdığını ifade etti.

YABAN HAYVANLARINA GÜVENLİ GEÇİŞ

Yaban hayatının korunması ve ekolojik dengenin sağlanması amacıyla özellikle yaban hayvanlarının güvenli geçişlerini sağlamak üzere ekolojik geçiş yapılarının tasarlandığını belirten Uraloğlu, “Ekolojik köprüler, yaban hayvanlarının güvenli geçişini sağlayarak biyolojik çeşitliliği koruma konusunda büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca, bu projelerin çevre dostu yaklaşımla yeşil alanların tahribatının önüne geçilmekte ve trafik akışının düzenlenmesiyle emisyon azaltımına katkı da sağlamaktadır. Otoyolu projelerinde yapım çalışmaları başlamadan çevreye uyumlu bir şekilde tasarlanarak, ekolojik alt ve üst geçitler projelendiriliyor. Bu sayede yaban hayvanlarının geçişleri ve habitat koridorları da korunmuş oluyor” dedi.

Uraloğlu, bugüne kadar 8 adet ekolojik köprü inşa edildiğini, Kuzey Marmara Otoyolu’nda 1, İstanbul-İzmir Otoyolu’nda 2, Malkara-Çanakkale Otoyolu’nda 1, Tarsus-Pozantı Otoyolu’nda 1 ve İzmir-Çeşme Otoyolu’nda 2 adet, Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı üzerinde 1 ekolojik köprü bulunduğunu bildirdi.

PLANLANANLAR ARASINDA AYDIN-DENİZLİ OTOYOLU DA VAR

Ekolojik köprü sayılarının giderek arttığını kaydeden Uraloğlu, “Bu köprüler Kanada, ABD, Almanya, Singapur ve Avustralya gibi ülkelerde de oldukça yaygın. Bizim amacımız da bu dünyayı birlikte paylaştığımız yaban hayvanlarının da yaşamını koruyup, kollamak. Aydın-Denizli otoyolu üzerinde de yapımı planlanan köprü var” diye konuştu.