Saldanlı’dan ‘her insanın karnesi ve notu olmalı’ önerisi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Saldanlı’dan ‘her insanın karnesi ve notu...

Saldanlı’dan ‘her insanın karnesi ve notu olmalı’ önerisi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 16 Eylül 2021 Perşembe - 10:43Güncelleme: 16 Eylül 2021 Perşembe - 10:46
Saldanlı’dan ‘her insanın karnesi ve notu olmalı’ önerisi

Aydem Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, dünya için önemli bir tehdit olan iklim değişikliğine karşı yapılan çalışmalarda hedefi yakalayabilmek için uygulamaların halka daha iyi aktarılması gerektiğini belirterek, insanların yaşamlarını gösteren bir karnesi ve notu olmasını önerdi.


Aydem Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, giderek daha fazla ısınan, su başta olmak üzere insan yaşamını yakından ilgilendiren kaynakları hızla azalan dünyada, “iklim değişikliğinin” önemli bir problem olduğuna dikkat çekti.

Karbon ayak izinin küçültülmesi için yeni bir anlayışın hayata geçirilmesi gerektiğini kaydeden Saldanlı, “İklim değişikliğini, karbon emisyonunu insanların hayatına taşımak, birebir insana dokunmak lazım. ‘Hedef şu olacak’ diyorsunuz ama insanlarda yeterli gayret yok. Onlara önerdiğimiz tek şey yenilenebilir enerji kullanmaları, daha fazla fatura ödemeleri” dedi.

“HER İNSANA BİR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KARNESİ”

Her insana bir sürdürülebilirlik karnesi verilmesini öneren Saydanlı, “Bence şöyle yapmak lazım. Her insanın bir karnesi olmalı, bir notu olmalı. İşyerine neyle gidiyor? Bisikletle mi motorlu tekerlekli araçla mı? Yılda ne kadar uçak kullanıyor? Isınmak için hangi yakıtı kullanıyor? Ne kadar elbise satın alıyor? Ve yaşantısı nasıl? Evet, her insan için bir sürdürülebilirlik karnesi olmalı. Bu karneye göre insanlara aldıkları mal ve hizmetlerde indirim yapılması lazım. Örneğin restorana gidildiğinde bir kredi kartı ile yüzde 10, yüzde 20 indirim yapabiliyorlar. Niçin karbon ayak içine göre indirim yapılamıyor? Çünkü insanların ne yaptığı belli değil. Karbon ayak izleri tek tek belirlenmiş değil, bu hedefleri insan seviyesine indirmek lazım. Ve insanlar hayatlarını kolaylaştırmak için, kazanç elde etmek için her sene notlarını yükseltmeleri lazım” dedi.

“DEVLETLERE DE GÖREV DÜŞÜYOR”

Konuyla ilgili devletlere büyük görevler düştüğünü belirten Saldanlı, “Devletler vergilerde indirim yapmalılar. Bu gönüllü bir birlikteliktir, insanlar gayret etmeli, kurum kuruluşlar ve devletler özendirmeli. Bütün insanların, bütün ülkelerin, bütün şirketlerin mümkün olan en fazla oranda katılımıyla katılacakları bir kampanya ancak sonuç verebilir. Bu yeni formüle ettiğim bir öneri. Bunun ilan edilmesi, gönüllü birliktelikler sağlanması ve ülkeler arasında işbirliğine gidilmesi gerekiyor. Yoksa romantik bir özlem olmaktan öteye geçemez” diye konuştu.