Avdan Platformundan kömür şirketine “Avdan’ı terk et” çağrısı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Avdan Platformundan kömür şirketine “Avdan’ı terk...

Avdan Platformundan kömür şirketine “Avdan’ı terk et” çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Nisan 2023 Cuma - 11:38Güncelleme: 7 Nisan 2023 Cuma - 11:38
Avdan Platformundan kömür şirketine “Avdan’ı terk et” çağrısı

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Mahallesi’nde açık kömür işletmeciliğine karşı mücadele eden Avdan Platformu, Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmesinin ardından Avdan Madencilik şirketine “hukuka uy, Avdan’ı terk et” çağrısında bulundu.

Avdan Mahallesi’nde tarım alanları ile zeytin ve meyve bahçelerini de içine alan bölgede “Cumhurbaşkanı Acele Kamulaştırma Kararı”na karşı açılan davada, Danıştay 6. Dairesinin verdiği “yürütmenin durdurulması” kararı ile ilgili Avdan Platformu Sözcüsü Avukat Ozan Orpak, basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası Denizli Şubesindeki basın açıklamasına Avdan Mahallesi’nden de tarlaları ile ilgili istimlak kararı verilen bir grup vatandaş katıldı. Orpak, 13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “acele kamulaştırma” kararının ardından süreç tamamlanmadan kömür çıkarma faaliyetinin başlatıldığını, buna karşı hukuki mücadele başlattıklarını söyledi.

“MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEDİK”

Avdan’daki termik santral sürecinin zihinlerden silinmeden acele kamulaştırma kararı ile “mutlak ve marjinal” tarım arazilerinin kömür yatağı haline geldiğini kaydeden Orpak, “Yüzlerce ağaç söküldü. Hatta şirket 6 Şubat da yaşadığımız büyük depremin daha üçüncü gününde, acımızın büyüklüğünü daha anlamamışken ve bütün milletimizin seferber olduğu bir zamanda kepçelerle zeytinlerimizi söktü. Bizim zeytinimiz bizim ölmez ağacımızdır. Biz zeytinimiz başka zeytine benzemez. Çünkü bizim zeytinimiz en güzel örtümüzdür, şifamızdır, gıdamızdır, bizim yaşam kaynağımızdır. Yapılan bu zeytin kıyımını da yargıya taşıdık. Bunun yanında su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor. Ama biz mücadelen hiçbir zaman vazgeçmedik” dedi.

Orpak, 6 Nisan 2023 tarihindeki kararla Danıştay 6. Dairesinin hukuka inancı daha da güçlendirdiğini belirterek, “Danıştay ilgili davalıların eksikliklerinden bahsederek mutlak ve marjinal tarım arazilerinde uygulamanın devam etmesi giderilmesi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açacağından bahisle Dava konusu 13.01.2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı kararının uyuşmazlığa konu taşınmazlar yönünden yürütmenin durdurulmasına karar vermiştir. Bu karar başlangıçtır. Avdan Platformu ve Avdan halkı olarak her zaman hukuka uygun mücadelemize devam ettik ve devam edeceğiz. Biz, ilgili karar doğrultusunda şirketin bir an önce faaliyetine son vermeye ve hukuka uygun şekilde Avdan’ı terk etmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Kamulaştırma kararı ile ilgili Avdan’da çok şey kaybedildiğini vurgulayan Orpak, bir çok tarım arazisinin artık kullanılamaz hale geldiğini, verilen kararın nihai bir karar olmadığını bildiklerini, yüksek yargıya yönelik temennilerinin davanın kabulü yönünde olduğunu sözlerine ekledi.

HATİCE NİNE: BEN TOPRAĞIMI İSTİYORUM

Avdan Mahallesi sakinlerinden Hatice Kocalar da yaşadıklarını “Kepçeleri gördükçe ellerim ayaklarım titriyor. Eğilmem, kimseye eğilmem. Kırılırım eğilmem. Para teklif ediyorlar, hakaret ediyorlar. Ben atalarımızdan kalan toprağımı istiyorum. Ben çocuklarımı orada büyüttüm” sözleriyle dile getirdi.