Site icon D20Haber

EDS’yi kuran Denizli Büyükşehir Belediyesi, hız ve park ihlali cezalarından %30 pay alıyor

Alınan bilgiye göre, kentte hız limitlerinin aşılması ile park ihlallerini belirlemek üzere EDS kurulması çalışmalarına 2018 yılında başlandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, EDS kurulmasıyla ilgili ilk ihaleyi 23 Şubat 2018’de, ikinci ihaleyi 28 Şubat 2020’de yaptı.

GÜZERGAHLAR BELİRLENDİ, UYGULAMA 1 EKİM 2020’DE BAŞLADI

Büyükşehir Belediyesi sistemi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 16. maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile ilgili düzenleme kapsamında imzaladığı protokol ile kurdu. 1 Ekim 2020’den itibaren de sistem çalışmaya başladı.

FAALİYET RAPORUNDA YER ALDI

Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı faaliyet raporunda EDS ile ilgili olarak “Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından 29/07/2020 tarih ve 2020/05/89 sayılı karara istinaden 10 koridorda 20 adet geliş-gidiş ortalama hız tespit sistemi ve 23 adet park ihlal tespit sisteminin kurulumları yapılmıştır” bilgisine yer verildi.

YASA, BÜYÜKŞEHİRLERE SİSTEMİ KURMA ZORUNLULUĞU YÜKLEMİYOR AMA…

Büyükşehir Belediyesi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun ek 16. maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile ilgili düzenleme kapsamında EDS’yi kurdu. Ancak, yasa büyükşehir belediyelerini sistemi kurup kurmama konusunda serbest bırakıyor, istememesi durumunda yapmama hakkı tanıyor.

Söz konusu düzenlemenin “TEDES Kurulum Süreci” bölümünde, “Büyükşehir statüsündeki ile bağlı ilçelerin tamamı büyükşehir sınırları içerisinde yer aldığından, bu illerde TEDES’lerle ilgili iş ve işlemler ilgili büyükşehir belediyesi tarafından yapılır. Büyükşehir belediyelerinin TEDES çalışması yapmak istememesi, ilçe belediyelerinin ayrı ayrı TEDES çalışması yapmak istemesi vb tüm hususlar belediyeler açısından UKOME’lerde (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) değerlendirilerek karar alınır” deniliyor.

CEZALARDAN HİZMET BEDELİ OLARAK BÜYÜKŞEHİRE %30 PAY

Denizli Büyükşehir Belediyesi, zorunlu olmamasına rağmen, sistemi kurup hız ve park ihlali cezalarından yüzde 30 pay alarak milyonlarca lira gelir elde ediyor. Cezalardan alınacak payla ilgili düzenleme şöyle:

“Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) üzerinden tespit edilen trafik kural ihlalleri (trafik idari para cezası karar tutanaklarından belirtilen tutarlar) aylık olarak tarih ve saat sırasını takip edecek şekilde trafik ihlalleri tespit listesine kaydedilir ve görevlilerce onaylanır.

Onaylanan tespit listesi EGM TEDES Komisyonu Sekretaryasına gönderilir. Tespit listesinde yer alan idari para cezaları toplamının yüzde 30’u oranındaki tutar, belediyeye ödenmek üzere ilgili emniyet teşkilatına gönderilir.

İlgili emniyet teşkilatı birimi tespit listesinde belirtilen trafik idari para cezaları toplamının yüzde 30’u oranındaki tutarı izleyen ayın sonuna kadar belediyeye sistem kullanımı hizmet bedeli olarak öder.”

SİSTEME ELEKTRONİK MALZEME ALIMI İÇİN YENİ İHALE

Öte yandan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, elektronik denetleme sistemi yedek malzeme alımı için ihale açtı. İhale, 2 Mart Perşembe günü saat 10.30’da Denizli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Topraklık Mahallesi İzmir Bulvarı No: 41 kat 8 adresinde yapılacak.

Bu ihalede 60 adet akü, 60 adet fan, 10 adet OHTS kamera ünitesi, 6 adet hareketli kamera, 23 adet sabit kamera ve 1 adet EDS yazılımları destek lisans paketi alınacak.

 

Exit mobile version