Zeybekci, savunmuştu ama İsrail ile ticaret durduruldu – D20Haber
26.06.2024, Çarşamba
23 °C / 40 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. Genel
  4. /
  5. Zeybekci, savunmuştu ama İsrail ile ticaret...

Zeybekci, savunmuştu ama İsrail ile ticaret durduruldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Mayıs 2024 Cuma - 08:56Güncelleme: 3 Mayıs 2024 Cuma - 08:57
Zeybekci, savunmuştu ama İsrail ile ticaret durduruldu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin devam etmesini savunduğu İsrail ile ticaret durduruldu.

Filistin topraklarında yaşanan vahşet devam ederken; Türkiye, bölgeyle ilgili yeni bir adım attı ve İsrail’e yapılan ihracat ile bu ülkeden gerçekleşen ithalatın durdurulduğunu açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“İsrail’in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye, bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır.”

ZEYBEKCİ, İSRAİL İLE TİCARETİ SAVUNMUŞ, TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Haberin DevamıReklam




AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ise, İzmir’de düzenlenen Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda İsrail ile ticaret konusundaki soruları yanıtlarken, “İsrail’de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var. Yani, eyvallah, İsrail’in Filistin’de, Gazze’de Müslümanlara yaptığı soykırımı, katliamı, bebek katliamını, nefretle, şiddetle kınıyoruz, eyvallah, buna diyecek hiçbir şey yok. Diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili de… Çünkü, İsrail, serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. Yani, 6 satıp 1 aldığımız bir ülke. O anlamda daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum” demişti.

Zeybekci, bu sözlerine yönelik eleştirilere de “Söylediğim her kelimenin sonuna kadar arkasındayım. Ucuzcu tacirler hariç, konuyu yanlış anlayabilecek akıl ve sağduyu sahipleri için yazılı olarak tekrar anlatıyorum. İsrail’le serbest ticaret anlaşması olan birkaç ülkeden biriyiz, mavi Marmara zamanında da askıya alınmayan bu anlaşmayla Filistinli kardeşlerimizinde Türk malların serbestçe satın alabiliyorlar, bununda katkısıyla ticaret dengemiz 1’e 6 bizim lehimizedir” yanıtını vermişti.

BEKLEDİĞİ DESTEĞİ ALAMAYINCA SİTEM ETMİŞTİ

İsrail ile ticareti savunan, ancak STK’lardan beklediği desteği alamayan Zeybekci, sitemini “Bizim oralarda bir söz vardır tam bu günlere uygun, Yörük sürüsünden adak vermek. Basiretsiz, kifayetsiz muhterisler, hayatı boyunca bir tek yumurtanın bile sorumluluğunu almamış her tarafın ideolojik yalakaları asla bir şey kaybetmezler, onlar her şekilde kazançlıdır, onların dünyasında kaybeden sadece yörüktür. Yalnız bizim dile getirdiğimiz sorunun asıl muhatabı olan kurumlar, kuruluşlar, birlikler, ..siad lar, mensuplarının menfaatlerini korumak, sorunlarının takipçisi olmak yerine sessizliği tercih etmeleri……..Tek konuşan biz olmuşuz, olsun varsın” sözleriyle ifade etmişti.