Fütürist yazarlar Onat ve Tarhan, geleceği anlattı – D20Haber
05.05.2024, Pazar
10 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Fütürist yazarlar Onat ve Tarhan, geleceği...

Fütürist yazarlar Onat ve Tarhan, geleceği anlattı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Aralık 2018 Perşembe - 11:35Güncelleme: 6 Aralık 2018 Perşembe - 11:35
Fütürist yazarlar Onat ve Tarhan, geleceği anlattı

Fütürist (gelecekçi) yazılarıyla tanınan gazeteci Ozan Onat, birçok sektörün 4.0 ile birlikte dijitalleştiğini ve dijitalleşen dünyanın dünyanın hızlı bir dönüşüm yaşadığını belirtti.

Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) düzenlediği “Geleceğin Peşinde” konulu etkinlik Merkezefendi Kültür Sitesi’nde gerçekleştirildi. Çok sayıda iş insanı ve öğrencinin katıldığı etkinliğin konuşmacıları fütürist yazarlar Ozan Onat ve Ufuk Tarhan’dı.

SÖZKESEN: DENİZLİ DEĞİŞİMİN PEŞİNDE KOŞAN BİR ŞEHİR

Etkinliğin açılışında konuşan DTO Başkan Yardımcısı Melek Sözkesen “Biz, Denizlililer girişimci olarak biliniriz. İki hemşehri bir araya geldiğimizde iş ve ticaret konuşuruz. Binlerce yılın birikimiyle tekstil ve turizmde tüm dünyada tanınan şehrimiz, 1980’li yıllarda ihracatla uzak mesafelere açılmıştır. Bugün ülkemiz ekonomisinde ihracatta ilk 10 içinde yer almaktadır. Denizli değişim ve dönüşümün peşinde olan bir şehirdir. Yenilikleri yakından takip ettiği gibi, birçok ilk’in de ev sahipliğini yapmıştır. Her zaman örnek teşkil eden işlerin liste başında olmuştur” dedi.

ONAT: DÜNYA DİJİTALLEŞİYOR

Programın moderatörlüğünü de yapan fütürist Ozan Onat ise, dünyadaki gelişmeleri ve değişimi anlattı. Gelecekle ilgili farkındalık yaratabilmek için uzun süredir çalıştığını söyleyen Onat, “Gelecekle ilgili bir takım korkular var ama ben gelecekle ilgili heyecan duyulması gerektiğini düşünüyorum. Gelecek deyince genelde teknolojiyi algılıyoruz. Ancak geleceği etkileyen tek şey teknoloji değil. Siyasi kararlar, ekonomik iniş çıkışlar, siyasi kararlar, çevresel etkiler gibi pek çok sebepler geleceği etkileyen sebepler. Ama teknolojinin ayrı bir gücü var” ifadelerini kullandı.

Buharın blunmasını “insanlık tarihindeki kırılmalardan birisi” olarak nitelendiren Onat, “Endüstri devrimi dediğimiz şey böylece başlıyor, hepimizin yaşamı değişiyor. Endüstri 1.0, endüstri 2.0, endüstri 3.0 ve bugün 4.0’ı konuşuyoruz. Buharın keşfi, elektriğin bulunması, bilgisayarların hayatımıza girmesi ve günümüzde dijitalleşme başlıyor. Müzik sektörü, sinema sektörü, medya geçti ve bugün sağlık sektörü, eğitim, ulaşım vesaire, pek çok sektör hızla dijitalleşiyor.Yaratılan dijital bir karakter instagramda 1,5 milyon takipçiye ulaşbiliyor. Çin’de yapay zeka ile haber spikeri yaratıyor. Gerçek bir insandan kopya edilmiş. Dünya Ekonomik Forumu Başkanı ‘Yaşama ve çalışma biçimimizi kökten değiştirecek teknolojik bir dönüşüm sürecinin başındayız’ diyor. Bu değişim bu sefer o kadar büyük ölçekli ki, insanlık için gerçekten karmaşık bir dönüşüm” diye konuştu.

“30 ADIMDA DÜNYAYI 26 KEZ DOLAŞMAK”

Konuşmasında katlanarak büyümeden örnek de veren Onat, “Ben buradan 30 adım ilerlersem gidebileceğim yer salonun sonudur. Ama ben 30 adımı katlanarak gidersem, 1 iken 2, 4 iken 8 ve 8 iken 16 şeklinde artarak attığım zaman, 30 adım sonra geleceğim nokta dünyanın etrafını 26 kez dolaşacak noktaya ulaşıyor. Fark bu kadar büyük. Birisinde 30’a ulaşıyorsunuz, diğerinde dünyayı 26 kez dolaşacak mesafeye ulaşıyorsunuz. İşte bu kadar hızlı bir dönüşüm yaşanıyor” dedi.

Fütürist Ufuk Tarhan da insanların bir kapıyı açıp karanlıkla karşılaşıp ileride ne olduğunu bilmediğinde korktuğunu, ancak bir aydınlatma aracı kullanıldığında aralanan kapıdan içeriye girildiğini, gelecekle ilgili değişimden korkulmaması gerektiğini söyledi.