Erdoğan: Ağustos ayında işsizlik azaldı – D20Haber
30.04.2024, Salı
15 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan: Ağustos ayında işsizlik azaldı

Erdoğan: Ağustos ayında işsizlik azaldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Ekim 2023 Cuma - 11:17Güncelleme: 27 Ekim 2023 Cuma - 14:50
Erdoğan: Ağustos ayında işsizlik azaldı

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, üye sayılarının 21 bin 213 olduğunu aktarırken, ağustos ayında işsizlik oranının ise gerilediğini dile getirdi.

DTO Meclisi ekim ayı toplantısı, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Cumhuriyetin 100. yılını heyecan ve coşku içinde kutlayacaklarını dile getirdi. 29 Ekim Pazar günü DTO binası önünde etkinlik gerçekleştireceklerini kaydeden Erdoğan, “Şehrimizde üretilen tramvayı getirip sergileyeceğiz. Ayrıca pazar günü saat 12.30’da Cumhuriyetimizin 50’nci yılı kutlamalarına ait fotoğrafların bulunduğu özel bir sergi açacağız” dedi.

 

“YENİ YATIRIMLAR YAPILMALI

Ekonomik ve sosyal alanda yeni yatırımların yapılması gerektiğine vurgu yapan Erdoğan, “Bizler iş dünyası olarak bu vizyon doğrultusunda ülkemizin tüm kazanımlarını artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Yerli üretim, yerelden kalkınma ve nitelikli eğitimle bunu başaracağımıza inancımız tamdır. Özellikle kadınlarımıza, gençlerimize ve yeni girişimcilerimize yol göstermeli, onları teşvik etmeliyiz. Ayrıca tarımda ve sanayide yapısal dönüşümlerle katma değeri yüksek ürünler elde edip ihraç etmemiz de önemlidir. Böylece ülkemiz ve insanımız, Cumhuriyetimizin ikinci asrınışahlanışıyla taçlandıracak, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün belirlediği çağdaş medeniyetler seviyesine daha hızlı ulaşacaktır” diye konuştu.

İŞSİZLİK AZALDI

Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan, işsizlik oranının ağustos ayında yüzde 9,2'ye gerilediğini söyledi. Aynı dönemde ücretli çalışans ayısının yüzde 3,4 arttığını belirten Erdoğan, sanayi üretiminin ağustosta aylık bazda yaklaşık yüzde 1 azaldığını, yıllık bazda ise yüzde 3 arttığını aktardı. Erdoğan, kapasite kullanım oranının eylül ayında ise bir önceki aya göre 1 puandan fazla yükseldiğini bildirdi.

ÜYE SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI

Yabancı ortaklı firmalar ve üye sayılarındaki artış ile ilgili olarak bilgiler veren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Yabancı sermayeli firma sayımız 388’e yükseldi. Yabancı yatırımcılar arasında Almanya 78 firmayla ilk sırada, İran 69 firmayla ikinci. Denizli Ticaret Odamıza bu yıl 9 ayda bin 234 yeni üye kaydettik. Geçen yılın aynı dönemine göre faal üye sayımız yaklaşık yüzde 8 arttı. Geçen ay 153 üye daha kazandık. 55 firmamız ise kaydını sildirdi. 13 firmamız da tasfiye halinde. Üye profilimizde, 11 bin 200’ü aşan işletmeyle en çok limitet şirketler var. Sayıları 6.800’e yaklaşan hakiki şahıs firmalarımız ikinci sıradalar. Sayıları 2 bin 750’yi aşan anonim şirketlerimiz, üçüncü sıradalar. Anonim şirketlerimiz ile limitet şirketlerimiz geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttı. 21 bin 213 üyemiz var. Toplam üye sayımızdaki artış, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 5.”

İSRAİL’İ KINADI

Hamas ve İsrail arasındaki savaşa da değinen Erdoğan, “Kudüs ile Mescidi Aksa, İslam aleminin en önemli değerlerindedir. Onlara el uzatmaya, kimsenin hakkı yoktur. İsrail; bebekleri, çocukları, kadınları, camileri hatta hastaneleri ve hastaları vurarak insanlık suçu işliyor. Asla kabul edilemez, edilmemeli. insanlık, bu zulme seyirci kalmamalı! İnsanlık için ateşkese davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

LÖSEV KOORDİNATÖRÜNDEN UYARI

DTO Meclis toplantısının başında, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) İzmir Halkla İlişkiler Koordinatörü Gamze Berçin Edirne, faaliyetleriyle ilgili DTO Meclisi’ni bilgilendirdi. Edirne, kemoterapi alan hastaların proteine ihtiyaç duyduğunu belirterek, Kurban Bayramı döneminde yapılacak bağılara ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Edirne, “Vakfımız ve lösemili çocuklarımızın adını kullanarak dergi satmak, sahte kimlik ve makbuzlarla bağış almak isteyenlere itibar etmeyin. Vakfımızın kapı kapı dolaşan bu tür  faaliyetleri yoktur” dedi.