Erdoğan: Kosova ile ticaret hacmini artırmak istiyoruz – D20Haber
30.04.2024, Salı
17 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan: Kosova ile ticaret hacmini artırmak...

Erdoğan: Kosova ile ticaret hacmini artırmak istiyoruz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Eylül 2023 Pazar - 15:30Güncelleme: 3 Eylül 2023 Pazar - 15:31
Erdoğan: Kosova ile ticaret hacmini artırmak istiyoruz

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan’ı ziyaret etti. Erdoğan, Kosova ile ticaret hacmini artırmak istediklerini dile getirdi.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ve beraberindeki heyet, DTO’yu ziyaret etti. Ziyarete Kosova Türkiye Ticaret Odas, Esnaf Prizren İş Adamları ve Esnaflar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi iş insanlarından oluşan kalabalık heyet eşlik etti.

 

DTO üyelerinin de katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Uğur Erdoğan, Kosova ile tarihi bağlara dikkat çekerek ilişkilerini daha da artırmak istediklerini dile getirdi. Erdoğan, Kosovalı iş insanlarını Denizli’de yatırım yapmaya ve ortaklıklar kurmaya davet ettiklerini belirtti.

“DOKUMANIN ANAVATANIYIZ”

Denizli’nin Türkiye’nin 9’uncu ihracatçı sanayi şehri olduğunu kaydeden Erdoğan, Denizli, 7 gün 24 saat çarkların döndüğü Ege Bölgesi’nin ticaret merkezidir” dedi. Denizli’nin turizm, sağlık, tekstil ve konfeksiyon, mermer, traverten, makine, kablo, enerji, tarım ve hayvancılık ile cam sanayindeki büyük yatırımlarla bilindiğini ifade eden Erdoğan, “Ev giyiminde Türkiye’de 1 numarayız. Tekstil ve konfeksiyonla dokumanın anavatanıyız. Türkiye'den ihraç edilen havlunun yüzde 70'i, bornozun ise yüzde 63'ü, Denizlimizde üretiliyor. Ülkemizin ev tekstili alanındaki ihracatının 3’te 1’i, şehrimizdeki işletmelerden karşılanıyor. Dünyada üretilen kekiğin yüzde 75'i, Türkiye'deki üretimin ise yüzde 90'ı, kentimizde yetiştirilmektedir. Ülkemizdeki leblebi üretiminin yüzde 85'ini şehrimiz karşılamaktadır. Jeotermal enerji kaynaklarımızla dünyada 7’nci, Avrupa'da birinciyiz” diye konuştu.

“DENİZLİ’NİN KOSOVA’YA İHRACATI ARTTI”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 697 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktaran Erdoğan, “Denizli ile Kosova arasında ise 2021’de 5,5 milyon dolar olan ihracat, geçen yıl yüzde 9’luk artışla 6 milyon dolara kadar yükseldi. Geçen yılın 7 ayında 3,2 milyon dolar olan ihracatımız ise bu yılın aynı döneminde yüzde 60,5’lik artışla 5,2 milyon dolara çıktı” ifadelerini kullandı.

“İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Türkiye ile Kosova arasında çok uzun yıllara dayanan ortak bir tarihin olduğunu anımsatan Damka ise, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini, bu kapsamda da Denizli’ye geldiklerini aktardı. Damka, “Denizli’deki iş birliği imkanları ile ticareti artırma fırsatları beni oldukça etkiledi. Kardeşliğimizi ticarete dökmek hem kazanmak hem de kazandırmak isteriz” şeklinde konuştu.