“Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi” uygulanacak – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. “Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi...

“Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi” uygulanacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2022 Pazartesi - 15:27Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi - 15:27
“Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi” uygulanacak

Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) koordinatörlüğünde uygulanacak 161 bin Euro bütçeli “Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi” başlatıldı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin destekleriyle Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı (IPA) kapsamında, DTO koordinatörlüğünde “Denizli'de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi” uygulanacak. Projenin tanıtımı Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Gamze Sevgi, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Sefa Gökalp, İşkur İl Müdürü Fatih Işık, SGK İl Müdürü Abdullah Mersin, KOSGEB Denizli Müdürü Aziz Acar, Pamukkale İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çimen, Bozkurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Öztekin Demir, Çardak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Sami Aydın, Kale İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Tıkım, Tavas İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çöllü, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzet Kara, PAÜ Özel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Tamer Aydemir, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Mahmut Gürhan, Nezihe Derya Baltalı Bilim Sanat Merkezi Müdürü Hurşit Çalışkan, İbrahim Cengiz Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdürü Sebahattin Çelik, DTO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile okul müdürlerinin katıldığı toplantıda yapıldı.

 

PROJE BÜTÇESİ 161 BİN EURO

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Denizli Ticaret Odası olarak eğitimi, özellikle de mesleki eğitimi önemsediklerini vurguladı. Erdoğan, “Yarınlarımız olan çocuklarımızın yeteneklerinin keşfedilmesi ile geliştirilmesini önemsiyoruz. Bunun için Denizli Ticaret Odası olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüzle uyumlu ve destekleyici çalışmalara imza attık. Daha güçlü bir Türkiye, daha güçlü bir Denizli olmasını canı gönülden istiyoruz. Bu amacımıza ulaşmanın en önemli adımlarından birinin nitelikli eğitim olduğunun farkındayız. Bu kapsamda, 141 bini hibe, 161 bin euro bütçeli 18 ay sürecek Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projemizi başlatıyoruz. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZ ÇOK YÖNLÜ BAKIŞ AÇISI KAZANACAKLAR”

“Yetenekli çocuklarımızın henüz okullarındayken öğretmenleri tarafından keşfedilmesini istiyoruz. Bu yönde farkındalık eğitimleri vereceğiz. Bilim Sanat Festivali düzenleyecek, halkımızı ve anne babaları bu konuda bilgilendirecek, eğiteceğiz” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu arada, sosyal medyadaki yayınlarımızla da toplumsal farkındalık oluşturacağız. Bu sayede, çocuklarımızın bilim ve sanat eğitimi aldıkları bu okulumuzun tanınırlığını artıracağız. Denizli’deki devlet okullarımızdan 40 öğretmenimiz, bu okulda okuyabilecek nitelikteki öğrencilerini daha iyi yetiştirebilmeleri için özel bir eğitim alacak. Bu eğitimden, özel sektördeki okullarımızdan da 20 öğretmenimiz faydalanacak. Bu okulumuzdaki çocuklarımız, başarılarıyla önemli bir örnek teşkil ediyorlar. Bilimsel ve özgün projeler hazırlayıp Teknofest’e katılan bu çocuklarımız, müzik eğitimi, robotik kodlama eğitimi ile fen bilimleri eğitimi alıyorlar. Bu projemiz sayesinde fen, teknoloji, mühendislik, matematik ve sanat gibi farklı alanların bir arada kullanıldığı yeni bir metotla eğitim görecekler. Çocuklarımız, bu sayede çok yönlü bakış açısı kazanacaklar ve tasarımsal düşünme sistemlerini geliştirecekler. Yine bu projemiz sayesinde eğitimcilerimiz de Avrupa Birliği ve TÜBİTAK projeleri yazma eğitimi, inovasyon eğitimi, liderlik eğitimi, web2.0 ve sanal gerçeklik eğitimi, drone eğitimi, problem çözme eğitimi ile tasarımcı düşünce eğitimi alacaklar. Ayrıca, İstanbul ve İngiltere'deki merkezleri ziyaret edecekler.”

Farklı konularda kamu kurumlarıyla çok sayıda iş birliğine imza attıklarını anımsatan Erdoğan, en önemli paydaşlardan birisinin Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü olduğunu, Atatürk'ün ifade ettiği gibi eğitimde kaybedilecek tek bir fert bile olmadığını, el birliğiyle çok daha güzel işler ve projeler üreteceklerini söyledi.

EKİCİ, ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR ETTİ

Denizli İl Milli Eğitim Müdür Vekili Süleyman Ekici ise, DTO Başkanı Uğur Erdoğan ortak çalışmalar için teşekkür ederek, “Odalarımızla ve sivil toplum örgütlerimizle bunları yapıyoruz ama bunlardan bir tanesi var ki Denizli Ticaret Odası ile projelerimize baktığımızda şaşırıyoruz. El birliğiyle çok iş yapmışız, çok sağ olun. Yeni destekle öğrencilerimiz 21’inci yüzyılın becerilerine uygun neye ihtiyaç duyuyor ise robotik kodlama, STEM+A, yazılım ve bunlarla ilgili olarak daha birçok beceriler kazandıracak eğitimler alacaklar” diye konuştu.

BULUT: DTO’NUN UYUMU VE ORTAK ÇALIŞMA GAYRETİ SEVİNDİRİCİ

Denizli Ticaret Odası’nın toplumsal kalkınmaya ve sosyal sorumluluk anlamında kentteki diğer kurumlarla sıkça iş birliğine giderek örnek olduğuna dikkat çeken Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut da şunları kaydetti:

“Denizlimizin iki güzide markası, böyle bir projede güçlerini birleştirmiş. Bir tanesi projeleriyle Pamukkale’nin gururu eğitim kurumu Nezihe Derya Baltalı. Keza Denizli Ticaret Odası da Denizli'nin bir markası. Denizli'nin her noktasında eğitim başta olmak üzere ön açan, katkı veren çözüm sunan bir yaklaşım içerisinde. Sayın Başkanımıza biz de teşekkür ediyoruz. Çok yakın bir zamanda Denizli Ticaret Odasıyla Pamukkale Kaymakamlığı, İŞKUR İl Müdürlüğü ve Pamukkale Halk Eğitim Merkezi olarak dörtlü bir protokole imza attık. Bunun konusu da sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama yönlendirmesiydi. Sayın Başkanımız, Denizli'de iş insanlarının nitelikli, bazen de niteliksiz eleman ihtiyacını vurguluyordu. Biz de bu kurgudan cesaret alarak hep birlikte mekanizmaları güçlendirerek bu ihtiyacı giderelim hem de sosyal yardım yararlanıcılarının kendi ayakları üzerinde durup, istihdama yönlendirmeleri noktasında bir gayret içinde olalım istedik. Bu protokolümüzle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Somut olarak azımsanamayacak sayıda Ticaret Odamızla iş birliği neticesinde İŞKUR kanalıyla işe yerleştirmeler gerçekleşti. Bir kısmı da özellikle kadın vatandaşlarımızdan 15-25 yaş arasında çalışma çağında olanlarından şöyle bir talep geliyor... Ben de kendimi burada bunu duyurmak zorunda hissediyorum. Diyorlar ki, ‘Kreş imkânı olursa özellikle uygun fiyatla ya da ücretsiz kreş olsa sosyal yardım yararlanıcılarının istihdama yönlendirilmesi çok daha başarılı olacak.’ Bununla ilgili rakamlar somut olarak bizde var. Gerçekten azımsanamayacak sayıda vatandaşımızın böyle bir talebi var. Ben, bu hususta Denizli'nin sivil toplum kuruluşlarını, Ticaret Odamızı ve vatandaşlarımızı eğer imkanları varsa göreve çağırıyorum. Evet özel sektörün potansiyeli var. Organize Sanayi Bölgemizin böyle bir potansiyeli var ama ihtiyacın ne kadar yüksek olduğunu göstermek açısından bunların çoğunun kapasitesi dolu. Bu şekilde bir ön alırsak hem iş adamlarımızın hem de sosyal yardımdan yaralanan vatandaşlarımızın hayrına güzel neticelere hep beraber imza atacağız.”

ERDAL, PROJEYLE İLGİLİ BİLGİ SUNDU

Denizli ABİGEM Uzmanı Enis Erdal da bir sunumla projenin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Erdal, Program otoritesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, operasyon faydalanıcısının Milli Eğitim Bakanlığı, proje yürütücüsünün Denizli Ticaret Odası, proje ortağının Nezihe Derya Baltalı Bilim Sanat Merkezi, proje iştirakçisinin Denizli ABİGEM olduğunu belirtti. Erdal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hedef grubumuzda, bu projede görev alacak olan Milli Eğitimdeki hocalarımızdan özellikle Bilsem öğretmenleri ile rehberlik araştırma merkezi öğretmenleri var. Aynı zamanda Denizli Ticaret Odasına kayıtlı olan özel okulların öğretmenleri de ana hedef grubumuzdalar. Bu kapsamda 60 hocamıza özel eğitimler vereceğiz. Bu eğitimleri 3 gruba ayırabiliriz. AB'ye yönelik proje yazma, TÜBİTAK’a yönelik proje yazma eğitimi, tasarımcı düşünce, problem çözme ve inovasyon eğitimi.

Ayrıca BİLSEM'e başvuruları yükseltmek ve insanların BİLSEM konusundaki bilincini artırmak amacıyla BİLSEM Günleri yapacağız. Denizli'de ilk defa bir bilim sanat festivali yapmayı da planlıyoruz. Bu sayede 40 bin kişiye birden ulaşmayı hedefliyoruz. Bu okulumuzdaki altyapıyı geliştirme faaliyetimiz de olacak. BİLSEM'de bir bilim sınıfı oluşturup dekorasyonu ile ekipmanlarını sağlayacağız. Stratejik planını oluşturacağız. İş birliği ağı geliştirme faaliyeti kapsamında da bir yurt içi bir de yurt dışındaki örnek bir merkezin ziyareti olacak. Oradaki iyi örneklerin Denizli'ye uygulanabilirliğini belirlemek ve bize uyarlayarak buraya da getirmek istiyoruz.”