29.09.2026, Salı
14 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu

Erdoğan: Denizli’ye yabancı yatırımcı ilgisi artıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Mart 2026 Pazartesi - 16:16Güncelleme: 9 Mart 2026 Pazartesi - 16:17
Erdoğan: Denizli’ye yabancı yatırımcı ilgisi artıyor

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, yabancı sermayenin Denizli’ye ilgisinin arttığını, ilde 426 yabancı ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini, toplam yabancı sermaye tutarının ise 494 milyon 141 bin 980 lira olduğunu bildirdi.

DTO Meclisi, aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, oda faaliyetleri ile Denizli ve Türkiye ekonomisine ilişkin güncel verileri meclis üyeleriyle paylaştı.

Son dönemde Denizli’de konut satışlarında düşüş yaşandığını dikkati çeken Erdoğan, “Ocak ayında ilk el konut satışları yüzde 14,82, ikinci el satışlar yüzde 7,86 geriledi. Toplam konut satışlarında ise yüzde 9,87’lik bir düşüş görüldü. İş yeri satışlarında da ilk elde yüzde 9,09, ikinci elde yüzde 32,41 ve toplamda yüzde 29,32 oranında azalma kaydedildi” dedi.

 

DENİZLİ İHRACATINDA ARTIŞ VAR

Denizli’den ocak ayında gerçekleştirilen ihracatın 388 milyon 994 bin dolara ulaştığını, bir önceki aya göre yüzde 5,31, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 14,9 artış olduğu anlamına da geldiğini ifade eden Erdoğan, Denizli’den en fazla ihracatın ülkenin Birleşik Krallığa gedçekleştiğini, bu ülkeyi İtalya, Almanya, ABD, Fransa, Hollanda, İspanya, Romanya, İrlanda ve Yunanistan takip ettiğini, yıllık bazda en büyük artışın yüzde 73,88 ile Romanya’ya yapılan ihracatta görüldüğünü söyledi.

İHRACATTA DÜŞÜŞ OLAN SEKTÖRLERİ

Yılın ilk iki ayında elde edilen tutar değerlendirildiğinde, geçen yılın aynı dönemine göre sektörel bazda tekstil ve ham maddelerinde yüzde 1,89, çelikte yüzde 3,07, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 4,66 düşüş yaşandığını da aktaran Erdoğan, demir ve demir dışı metallerde yüzde 18,75, elektrik-elektronikte yüzde 16,37, madencilik ürünlerinde de yüzde 8,75 artış görüldüğünü kaydetti.

Bu arada, Türkiye genelinde ocak ayı ithalatının 28 milyar 694 milyon 872 bin dolar olduğunu belirten Erdoğan, Denizli’de ise ithalatın bir önceki aya göre yüzde 5,38 artarak 159 milyon 854 bin dolara ulaştığını, Denizli’nin en fazla ithalat yaptığı ülkelerin Ukrayna, Bulgaristan, Kazakistan, Çin, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Hindistan, Libya, Almanya ve Türkmenistan olduğunu belirtti.

Haberin DevamıReklam




KARŞILIKSIZ ÇEK VE PROTESTOLU SENETTE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

DTO Meclisi’ndeki gündem konuşmasında, Denizli’deki karşılıksız çek sayısının yılın ilk ayında geçen yılın son ayına göre yüzde 47,98, tutarının da yüzde 51,07 azaldığına dikkati çeken Erdoğan, Denizli’de protestolu senet sayısının da yüzde 7,9 gerilediğinin altını çizdi.

Erdoğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Denizli’de 4/A kapsamındaki aktif sigortalı sayısının geçen yıl sonunda 237 bin 937’ye ulaştığını, bunun bir önceki yıl sonuna göre yüzde 2,92’lik artışa tekabül ettiğini kaydetti.

DTO’NUN ÜYE SAYISI, 23 BİN 621’E ULAŞTI

DTO’ya geçen ay 138 yeni üyenin daha katıldığını açıklayan Erdoğan, 39 firmanın ise kaydının silindiğini, 11 firmanın da tasfiye sürecine girdiğini, toplam üye sayısının 23 bin 621’e yükseldiğini, son bir yılda 977 üye kaydıyla yüzde 4,31’lik bir artış sağlandığını belirtti.

Üye artışında en büyük payın 776 firma ile limitet şirketlerde olduğunu da belirten Başkan Erdoğan, anonim şirket sayısının ise 159 arttığını, kayıt sildiren sektörlerde ilk sırayı 5 firma ile gayrimenkul aracılık faaliyetlerinin aldığını, bunu 4 firma ile ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı sektörünün takip ettiğini söyledi.

YABANCI ORTAKLI FİRMA SAYISI 426 OLDU

Değerlendirmesinde Denizli’nin yatırım potansiyeline de değinen Erdoğan, kentte 426 yabancı ortaklı firmanın faaliyet gösterdiğini, toplam yabancı sermaye tutarının ise 494 milyon 141 bin 980 lira olduğunu söyledi.

Meclis konuşmasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre Denizli’nin ocak ayında kurulan 22 gerçek kişi işletmesi ile iller arasında 20’nci sırada yer aldığını da belirten Erdoğan, yeni firmaların en çok ikamet amaçlı binaların inşaatı sektöründe faaliyet gösterdiğini ifade etti.

DTO HİZMETLERİNDEKİ YOĞUNLUK, GEÇEN YILA GÖRE ARTTI

Yılın ilk iki ayındaki oda hizmetlerine ilişkin verileri de paylaşan Erdoğan, “188 sayısal takograf ve 99 K belgesi verdik. 72 iş makinesini tescil ettik, 50 kapasite raporunu onayladık. Ayrıca 6 ekspertiz raporu, 2 yerli malı belgesi ve 1 sigorta acentesi belgesi düzenledik. 1.386 gelen evraka karşılık 2.594 evrak düzenledik. Gelen evrak işlemlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,11’lik bir artış yaşandı” diye konuştu.