Erdoğan: Karşılıksız çek azaldı, tasarruf arttı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan: Karşılıksız çek azaldı, tasarruf arttı

Erdoğan: Karşılıksız çek azaldı, tasarruf arttı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Mart 2020 Pazar - 13:22Güncelleme: 8 Mart 2020 Pazar - 13:22
Erdoğan: Karşılıksız çek azaldı, tasarruf arttı

Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, karşılıksız çekin azaldığını, tasarrufda da artış görüldüğünü söyledi.

DTO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, meclisteki konuşmasında, ekonomi ve ticaretteki son gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, bu ay yurt içindeki ekonomik gelişmeler arasında sanayi ve sektörel güven endekslerindeki artış ile Merkez Bankası’nın politika faizinde indirime gitmesinin ön plana çıktığını dile getirerek, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son 6 altı toplantısından 6 faiz indirimi kararı çıktı. 7 ayda, 1325 baz puanlık indirime gitti. Merkez Bankası’nda yönetimin el değiştirdiği geçen yıl temmuz ayından bu yana, politika faizi yüzde 24’ten yüzde 19,75’e kadar düştü. Finans kaynaklarının yatırıma yönelmesinin önü açıldı. Ülkemizdeki kişi başına tasarruf miktarı, son bir yılda 3 bin 324 Lira arttı” dedi.

“SON TİCARİ VERİLER, İYİLEŞMENİN BELGESİ”

Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ülke genelinde kurulan şirket ve gerçek kişi ticari işletmesi sayısının yüzde 19,6 arttığını kaydeden Erdoğan, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mizin verilerine göre, 2019’un aralık ayında, ülke genelinde 968 adet yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Ülkemizde kurulan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,49 oranında artış oldu. Denizli Ticaret Odamızın kayıtlarına göre ise, ocakta şehrimizde 2 yabancı ortaklı firma daha açıldı. Ocak ayı sonu itibarıyla, DTO’ya kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı 169 oldu. En fazla ortaklığı bulunan yabancı ülkeler sıralamasında 30’ar firmayla İran ve Almanya ilk sıraya yerleşti. Karşılıksız çekler azaldı. Karşılıksız çek adedi, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 76,03 azalarak, 216’ya düştü. Geçen yıl aynı ayda 901 idi. Tutar bazında da %-84,25 azaldı; 8 milyon 507 bin TL olarak kayıt altına alındı. 2018’in aynı döneminde 54 milyon 24 bin TL idi” diye konuştu.

“DENİZLİ İHRACATI, OCAK AYINDA ARTTI”

TİM verilerine göre, ocak ayında Denizli ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 artışla 259 milyon 847 bin dolara ulaştığını belirten Erdoğan, en fazla ihracatın 33 milyon 205 bin dolar ile İngiltere’ye yapıldığını, bu ülkeyi 30 milyon 351 bin dolar ile Almanya’nın 18 milyon 952 bin dolar ile de İtalya’nın takip ettiğini, aynı dönemde en fazla ihracatın hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe gerçekleştiğini, demir ve demir dışı metaller ile elektrik-elektronik sektörlerinin de ihracatta önemli payı olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE’MİZ, AB ÜLKELERİNİN TAMAMINI GERİDE BIRAKTI”

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretiminde, Türkiye’nin AB ülkelerinin tamamını geride bıraktığını kaydeden Erdoğan, “AB’de, Aralık 2019 itibarıyla sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 3,6 azalırken, Türkiye sanayi üretimini aynı dönemde yüzde 8,6 artırdı. Geçen yılın aralık ayında, sanayi üretim endeksimiz bir önceki aya göre yüzde 1,9, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,6 arttı. Aynı dönemde, perakende satış hacmimiz ise, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 yükseldi. Öte yandan, ocak ayında ise, Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi 51,1’e kadar yükseldi.” İfadelerini kullandı.

“İHRACATTA YENİ TREND, ORTA AMERİKA VE KARAYİPLER”

Bu arada, Türkiye’nin 2019'da ihracatını oran bazında en fazla artırdığı bölgenin Orta Amerika ile Karayipler olduğuna dikkati çeken DTO Başkanı Uğur Erdoğan, şöyle devam etti:

“Geçen yıl Orta Amerika ve Karayipler'e ihracatımız, bir önceki yıla göre yüzde 10,3 artışla 1,6 milyar dolara, Afrika'ya ihracatımız ise yüzde 9,9 yükselişle 15,9 milyar dolara çıktı. Almanya, 14,3 milyar dolarla ihracatımızda birinci sıradaki yerini korudu. Almanya'yı 10,8 milyar dolarla İngiltere, 9,2 milyar dolarla İtalya, 8,9 milyar dolarla Irak, 8 milyar dolarla da ABD takip etti. Aynı dönemde ihracatta oransal anlamda en fazla artış ise, yüzde 31 ile Libya'ya yapılan satışlarda yaşandı. Libya’yı yüzde 20,9 ile Suudi Arabistan, yüzde 16 ile Fas, yüzde 14,4 ile de Hollanda takip etti” diye konuştu.

Erdoğan, corona virüsün piyasalarla ekonomi üzerindeki etkisinin daha da belirginleştiğini, ABD ile Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin azaldığını sözlerine ekledi.