Erdoğan: Denizli-İzmir demiryolu taşımacılığında sefer sayısı arttırılmalı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. ODALAR
  6. /
  7. DTO
  8. /
  9. Erdoğan: Denizli-İzmir demiryolu taşımacılığında sefer ...

Erdoğan: Denizli-İzmir demiryolu taşımacılığında sefer sayısı arttırılmalı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 25 Kasım 2022 Cuma - 11:18Güncelleme: 25 Kasım 2022 Cuma - 11:19
Erdoğan: Denizli-İzmir demiryolu taşımacılığında sefer  sayısı arttırılmalı

Denizli Sanayici, Tüccar ve İş Adamları Platformu temsilcileri ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) müdürleri, istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli-İzmir arasındaki demiryolu taşımacılığında sefer sayısının arttılması gerektiğini belirtti.

DTO hizmet binasındaki toplantıya platformun dönem sözcüsü ve Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli Ticaret Borsası (DTB) Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Müdürü Ahmet Taş ve ilgili sektörlerin temsilcileri ileTCDD Taşımacılık A.Ş. 7. Bölge Müdürü Mustafa Karakoyun, TCDD 7. Bölge Müdürü Uğur Açıkgöz, TCDD Taşımacılık A.Ş. 3. Bölge Müdürü Bayram Şahin, TCDD 3. Bölge Müdürü Cemal Yaşar Tangül, TCDD Taşımacılık A.Ş. 3. Bölge Denizli Gar Müdürü Tevfik Ceylan ve Kaklık Lojistik Merkezi Şefi Zeliha Ünden katıldı.

TAŞIMA KISITLAMASINA DEĞİNDİ

Toplantıda konuşan Erdoğan, demiryoluyla taşımada arka alan maliyetlerinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Erdoğan, karayolu taşımasında kullanılan araç, yakıt ve şoför maliyetlerinin yanı sıra elleçleme makinesi kullanımının da göz önünde bulundurulmasını istedi. Taşıma kısıtlamasına da değinen Erdoğan, “Taşıma kısıtlaması Ortaklar-Selçuk mevkinde bulunan Çamlıktepe’deki rampadan kaynaklanmaktadır. Burası olmasa 140-150 konteyner ile 2400 ton/sefer yüke kadar çıkılması mümkündür. Selçuk sonrasında İzban ile taşıma yapılabilirken Denizli’den o noktaya kadar ancak tek yönlü hatla gidilebilmektedir” dedi.

“YÜKLER KARLI BİÇİMDE TAŞINAMAMAKTA”

Denizli-İzmir arasındaki demiryolu taşımacılığında dizel yakıtla çalışan lokomotifler kullanıldığını aktaran Erdoğan, lokomotiflerin kilometrede 8 litre yaktığını bu sebeple de 500 ton altındaki yüklerin karlı bir biçimde taşınamadığını ifade etti. Erdoğan, “Her gün bir sefer yapan trenimiz, 26 vagonda 52 konteyner taşıma kapasitesine sahiptir. Kendisini ekonomik olarak amorti etmiş olan vagonlar, sıklıkla arıza çıkarabilmekte ve bakım onarımları nispeten uzun sürmektedir” diye konuştu.

SEFER SAYISI ARTTIRILMALI

Tek yönlü hattın çift yönlüye çevrilerek sefer sayısının arttırılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, dizel lokomotiflerin elektrikli olanlarla değiştirilmesini talep etti. Erdoğan, “Hattın komple elektrikli tren yoluyla maliyetlerinin düşürülmesi, sinyalizasyon çalışmalarının tamamlanması, Ortaklar Selçuk mevkinde bulunan Çamlıktepe’deki rampanın tünelle aşılması ve bu şekilde yolun 10 km kısaltılması ile yük miktarının da artırılabilmesi, ayrıca Torbalı Kemalpaşa arasında bypass ile İzban’ın aşılması gerekmektedir. Arka alan maliyetlerinin aşılamaması sebebiyle, Kaklık Lojistik Merkezi’nin sadece doğumuzdaki Mersin, Kahramanmaraş gibi illerle ve Orta Asya ile Ortadoğu ülkeleriyle yapılan ticarette özellikle de hammadde ithalatında avantaj sağlayabileceğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.