Zorunlu trafik sigortası yeni yılda zamlı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
14 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Zorunlu trafik sigortası yeni yılda zamlı

Zorunlu trafik sigortası yeni yılda zamlı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Aralık 2023 Perşembe - 09:48Güncelleme: 14 Aralık 2023 Perşembe - 09:49
Zorunlu trafik sigortası yeni yılda zamlı

Zorunlu trafik sigortasında prim tutarları yılbaşından geçerli olmak üzere zamlanacak. Prim oranı yüzde 2’den 5’e yükseltilecek.

Araç sahiplerinin canını sıkacak açıklama Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan geldi. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin geçici 11.maddesinde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında, azami prim oranı yeni yılın ocak, şubat, mart ve nisan aylarında yüzde yüzde 2 yerine yüzde 5 olarak hesaplanacak.

Mayıs ayından itibaren ise, hasar tespit endeksine göre her ay bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden belirlenecek.

Hasar maliyet endeksi hesaplamasında da; yüzde 45 ağırlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan asgari ücret artış oranı, yüzde 30 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - kişisel ulaştırma araçlarının yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, yüzde 15 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - motorlu araçlar fiyat artış oranı ve yüzde 10 ağırlık ile TÜİK tarafından açıklanan harcama endeksi - kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyat artış oranı dikkate alınacak.