Denizli’de kebaba zam yapıldı – D20Haber
23.04.2025, Çarşamba
14 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Denizli’de kebaba zam yapıldı

Denizli’de kebaba zam yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 2 Nisan 2025 Çarşamba - 14:55Güncelleme: 2 Nisan 2025 Çarşamba - 14:55
Denizli’de kebaba zam yapıldı

Denizli’de zam kervanına kebap da katıldı. Yapılan yüzde 25 zamla bir kilo kebabın fiyatı 2 bin 500 liraya yükseldi. Kuzu etindeki fiyat artışı, zamma gerekçe gösterildi.

“Denizli mutfağı” denildiğinde akla gelen lezzetlerden olan kebap, asgari ücretli ve emekli için tadımlık değil uzaktan bakımlık oldu. Bir kilo tandır kebabının fiyatı yüzde 25 oranındaki artış ile 2 bin liradan 2 bin 500 liraya yükseldi.

Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, zammın gerekçelerini açıklarken, “kuzu eti fiyatına gelen astronomik zam nedeniyle fiyat artışı kaçınılmaz oldu” ifadesini kullandı.

“ET ARTIŞI MALİYETİ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ NEDEN”

Kuzu eti fiyatında son dönemde yaşanan artışın maliyetleri doğrudan etkilediğini kaydeden Metinöz, karkas kuzu etinin 400-420 lira olan kilogram fiyatının 600-620 liraya yükseldiğini, yüzde 50’yi bulan bu artış nedeniyle kebap fiyatında artış yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

“2 KİLO ETTEN 1 KİLO TANDIR KEBABI”

Tandır kebabının hazırlanış sürecinin maliyetleri daha da artırdığını savunanan Metinöz, “Denizli tandır kebabı, özel bir pişirme tekniğiyle hazırlanıyor ve uzun saatler boyunca taş fırınlarda pişiriliyor. Bu süreçte ciddi oranda fire veriliyor. İki kilogram kuzu etinden ancak bir kilogram tandır kebabı elde edilebiliyor. Yani, et fiyatındaki her artış, doğrudan maliyete yansıyor” dedi.

VERGİ YÜKÜNDEN ŞİKAYET ETTİ

Haberin DevamıReklam




Sadece et fiyatları değil, vergi farkı da işletmelere ek yük getirdiğini anlatan Metinöz, “Kuzu karkas alımında uygulanan yüzde 1 KDV oranı, kebap olarak satışa sunulduğunda yüzde 10’a çıkıyor. Bu fark, esnafın maliyetlerini artırıyor. Şu anda, 1 kilogram Denizli tandır kebabı üretiminin ham maliyeti 1.240 liraya ulaştı. Buna ek olarak 228 lira KDV ödeniyor. İşletme giderleri, kira ve enerji maliyetlerindeki yükseliş de göz önüne alındığında fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi” diye konuştu.

“PAHALI” YAKINMASINA “MAKUL” YANITI

Tandır kebabının pahalı olduğu yönündeki eleştirilere de değinen Metinöz, “Bir kilogram tandır kebabı ve yanında sunduğumuz aperatiflerle 4-5 kişi rahatlıkla doyabiliyor. Bugün fast food ürünlerinden döner çeşitlerine kadar birçok yemeğin fiyatı dikkate alındığında, sunduğumuz lezzetin fiyat açısından hala uygun olduğu görülecektir. Ancak buna rağmen sosyal medyada ‘pahalı’ algısı oluşturulmaya çalışılıyor. Esnaf olarak amacımız her zaman kaliteyi en uygun fiyatla sunmak oldu, ancak mevcut maliyetler nedeniyle fiyatları güncellemek zorunda kaldık. Yeni fiyat düzenlemesiyle birlikte, Denizli tandır kebabının 250 gramlık porsiyonu 625 lira, bir kilogramı ise 2 bin 500 TL oldu” açıklamasını yaptı.

DENİZLİ TANDIR KEBABI’NIN ÖZELLİKLERİ

Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği Başkanı Güzide Metinöz, kebabın özelliklerini de “Denizli Tandır Kebabı, 1800’lü yıllardan bu yana Denizli mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Geleneksel taş fırınlarda uzun saatler pişirilen bu kebap, yumuşak dokusu ve kendine özgü lezzetiyle öne çıkıyor. Özel hazırlanıp domates, soğan söğüş eşliğinde servis edilen tandır kebabı, özel pişirme yöntemi sayesinde ağızda dağılan bir kıvama sahip” diye anlattı.

D20Haber
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.