Yonga Mobilya’da grev başladı, işveren ‘%50’den fazla artış yok’ dedi – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Yonga Mobilya’da grev başladı, işveren ‘%50’den...

Yonga Mobilya’da grev başladı, işveren ‘%50’den fazla artış yok’ dedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Mayıs 2023 Çarşamba - 12:27Güncelleme: 10 Mayıs 2023 Çarşamba - 12:28
Yonga Mobilya’da grev başladı, işveren ‘%50’den fazla artış yok’ dedi

Denizli’de üretim yapan Yonga Mobilya’da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev başladı. Şirketten yapılan açıklamada, yüzde 50 artış önerildiği, sendikanın ise ücretlerde yüzde 65 artış istediği, bu rakama çıkılamayacağı belirterek, “Grev ne kadar sürerse sürsün şirketimizin ekonomik olarak sağlam bir temelde faaliyetini sürdürebilmesi için verdiğimiz son teklifin üzerine çıkılmayacaktır” denildi.

Denizli’de 1974 yılında kurulan Yonga Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ’de, Ağaç-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Bunun üzerine grev kararı alındı ve fabrikada grev başladı.

Yonga Mobilya’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Şirketimiz Yonga Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1974 yılında kurulmuş, üretiminin %95’ini ihraç eden, kurumsal, halka açık bir şirkettir. Yaklaşık 30 yıldan bu yana çalışanlarımız iş yerimizde sendikalı olarak çalışmaktadır. Denizli’de bünyesinde sendikalı işçi çalıştıran 3 firmadan biridir. İş yerimizde toplu iş sözleşmesi iki yılda bir yapılmaktadır” denilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Çalışanlarımıza normal ücret harici yılda 100 günlük ikramiye, yılda 4 sefer Gıda yardımı verilmekte, fazla mesaileri x1,7 fark ile ödenmekte, %12 gece çalışma farkı ödenmekte, eğitim gören çocuklarına tahsil yardımı, doğum yardımı vb birçok yan hak sağlanmaktadır.

2022 yılında enflasyondaki artış nedeniyle, toplu iş sözleşmesi şartlarında olmamasına karşın, yılbaşında verilen %40,12 zamma ilave olarak temmuz ayında, tamamen yönetimin iradesiyle %38,04 fazladan ek artış yapılmış olup, 2022 de yapılan artışın ortalaması %66,49 ile resmi enflasyon üzerinde olmuştur. Bu artışa ek olarak yine toplu iş sözleşmesinde yer almayan, her seferinde 1050 TL olmak üzere iki kez fazladan gıda yardımı yapılmıştır. Tüm bunlara ilaveten şirketimiz 2022 yılı sonunda bankalar ile görüşerek promosyon anlaşması yapmış ve çalışanlarına minimum 7000 TL promosyon verilmesini sağlamıştır.

2023 yılı şubat ayında başlayan toplu iş görüşmelerinde, yetkili Ağaç-İş Sendikası 2022 temmuz ayında yaptığımız toplu iş sözleşmesi dışı ek artışları, çalışanlarımıza ödenen yan hakları, sağlanan promosyon ödemesini görmezden gelip, şirketimizin üretim ve pazar küçülmesini hiçbir şekilde dikkate almadan, temmuz 2022 ücretleri üzerinden %65 oranında artış talep etmiş, yapılan 3 toplu iş sözleşmesi toplantısı ve bir aracılık görüşmesi olmak üzere, toplam 4 görüşmede bu rakamdan bir adım dahi aşağı inmemiş ve müzakerede bulunmamıştır.

Sendika işyeri temsilcisi ile son yapılan görüşmede şirketimizin toplu iş sözleşmesi ortalama artış oranını %50’ye, çalışanlara verilen yıllık gıda yardımını 7 bin 400 TL ye çıkarma teklifine karşın, yine bir uzlaşma sağlanamamıştır.



Yapılan toplantılarda hiçbir zaman %18 veya %30 gibi rakamlar ne bizim ne de sendika tarafından konuşulmamıştır.

Yonga Mobilya A.Ş. yönetimi olarak şirketimizle yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin içeriği ile ilgili muhataplarımız tarafından kamuoyuna ve çalışanlarımıza yapılan yanıltıcı açıklamalardan son derece rahatsız ve üzgünüz.

Gelinen noktada şirketimiz, kendisine sendika tarafından dayatılan, şirketin iş durumunu görmezden gelen, yaptığı enflasyon üzeri artışlara ve ek ödemelere rağmen işvereni sadece bu sözleşme dönemi değil bundan önceki son birkaç sözleşmede de grev ile tehdit etmesinden ve nihayet ülkenin ve piyasanın bu buhranlı zamanında grev başlatmasından usanmıştır.

Ülkemizde sendikalı işçi çalıştıran firma oranı oldukça düşüktür. Geldiğimiz noktada gördük ki ülkemizde sendikacılık tek taraflı menfaat gözeten, 2 yılda bir sadece toplantı için şirkete gelen ve şirketin finansal durumunu, işlerinin durumunu analiz etmeden, yaşanan tüm ekonomik sıkıntıları şirketin yüklenmesini bekleyen, şirketin gerçeklerini görmekten uzak bir sendika anlayışı vardır. Bu tutum bin bir emekle bu ülkeye ihracat katkısı veren şirketimize ve çalışanlarımıza zarar vermektedir.



İşveren olarak kendi ekonomik imkanlarımız içerisinde açıklanan resmi rakamları da dikkate alarak çalışanlarımıza verebileceğimiz en yüksek oranı verdiğimize inanıyoruz. Grev ne kadar sürerse sürsün şirketimizin ekonomik olarak sağlam bir temelde faaliyetini sürdürebilmesi için verdiğimiz son teklifin üzerine çıkılmayacaktır.”