Yeni Evim kampanyasında Denizli 3. bölgede yer aldı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Yeni Evim kampanyasında Denizli 3. bölgede...

Yeni Evim kampanyasında Denizli 3. bölgede yer aldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Ocak 2023 Çarşamba - 12:55Güncelleme: 5 Ocak 2023 Perşembe - 12:02
Yeni Evim kampanyasında Denizli 3. bölgede yer aldı

Orta gelir grubuna yönelik "Yeni Evim" adı altında düzenlenen konut kampanyasında Denizli 3. bölgede yer alırken, proje şartları ve sağlanacak finansman desteği miktarı da açıklandı.

• TIKLAYIN | Yeni evim kampanyasında merak edilenler ve cevapları

Hazine ve Bakan Nureddin Nebati ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, düzenlenen basın toplantısıyla orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen "Yeni Evim" kampanyasını açıkladı.

3. BÖLGEYE 2 MİLYON LİRA KREDİ

Nebati, kampanyada İstanbul’un 1. bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, Denizli’nin de aralarında bulunduğu diğer tüm illerin 3. bölge olarak belirlendiğini söyledi.

Orta gelirliye yönelik hayata geçirilen Yeni Evim Programı çerçevesinde bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarlarının 1. bölge olan İstanbul'da en çok 5 milyon lira, 2. bölgedeki illerde en çok 3 milyon lira, 3. bölgedeki iller için ise en çok 2 milyon lira olarak belirlendiğini kaydeden Nebati, tüm bölgelerde asgari peşinat oranının yüzde 10 olacağını, azami 15 yıl vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69'dan başlayan oranlarla uygulanacağını ifade etti.

DENİZLİ İÇİN İKAMET ŞARTI YOK

Program kapsamında sağlanacak finansmanın sıfır konutlara yönelik olduğunu ifade eden Nebati, "Programdan yararlanabilmek için hanehalkı toplam gelirini dikkate almaktayız. Programdan yararlanacak kişilerin halihazırda bir konutunun olmaması ve son 1 yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekmektedir. Ayrıca, 1. (İstanbul) ve 2. bölgelerdeki (Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla) illerimizde konut almak isteyen vatandaşımızın, son 1 yılda bu illerde ikamet etmiş olması şartı aranacaktır. 3. bölgedeki illerimizdeyse ikamet şartı aranmayacaktır. Alınan konutlar 5 yıl boyunca satılamayacaktır" dedi.

3 FARKLI AŞAMADAKİ KONUTLAR İÇİN KREDİ

Nebati, 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanılabileceğini, bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkanı sunulacağını kaydederek, şunları söyledi:

"Sağlayacağımız bu katkı ile ilk 3 sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece, vatandaşlarımız konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacağız. Programımız kapsamında vatandaşlarımız 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecek. Birincisi, tamamlanmış konutlar, ikincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar, üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar. İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, program kapsamında finansman imkanı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacak. Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır."

KURUM: TAKSİTLER HANE GELİRİNİN %40’INI GEÇMEYECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum da Yeni Evim kampanyası ile ilk etapta 100 bin ailenin çok kısa bir zaman içerisinde ev sahibi yapılmasının hedeflendiğini belirtti. Kurum, şunları söyledi:

"Ülkemizin her yerinde bitmiş, belirli oranda tamamlanmış ve bankalarla garantörlük sözleşmesi imzalanmış yeni projelerden faydalanılabilecek. Taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek. Yeni Evim Kampanyası ile ilgili detaylar ve gelişmelerin 16 Ocak'tan itibaren kurulacak web sitesi üzerinden takip edilebileceğini açıklayan Kurum, "Konut fiyatlarını takip edeceğiz. Projeye dahil olan firmalar belirlediğimiz kriterler çerçevesinde girecek ve kampanya süresince konut fiyatlarını sabit tutacaklar. Arsa ve veraset üzerinden hissesi düşenler varsa, bu hisse 50'den fazla değilse bu projelere başvurabiliyorlar. 50 ve altındaki hisseleri dikkate almıyoruz."