Cennet elmasının yaşı 3, kurusu 35 liradan satılıyor – D20Haber
24.05.2024, Cuma
13 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Cennet elmasının yaşı 3, kurusu 35...

Cennet elmasının yaşı 3, kurusu 35 liradan satılıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Kasım 2019 Pazartesi - 14:48Güncelleme: 4 Kasım 2019 Pazartesi - 14:49
Cennet elmasının yaşı 3, kurusu 35 liradan satılıyor

Denizli tarımında cennet elması üretimi, alternatif ürünlerden birisi olma yolunda. Bazı yörelerde “Trabzon hurması” olarak da adlandırılan ürünün kurusu kilosu 30-35 liraya alıcı buluyor.

Son yıllarda cennet elması üretimi Honaz, Sarayköy, Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde yaygınlaştı. Anavatanı Çin olarak bilinen cennet elması dördüncü yılından itibaren ürün vermeye başlarken, Denizli’de üretim yapılan alan 2019 yılında 5 bin 684 dekara yükseldi.

Cennet elması yetiştiricileri arasına katılan Osman Çavuş, finans sektöründe emekli olduktan sonra tarıma yöneldiğini, Honaz’ın Kızılyer Mahallesi’nde bir bahçesinin bulunduğunu söyledi. Cennet elmasının dalından koparılıp hemen yenilen bir meyve olmadığına dikkat çeken Çavuş, şöyle devam etti:

Haberin DevamıReklam




“Cennet elmasının uygun ısı şartlarında kendiliğinden eren bir meyve. Bizde bu özelliğinden faydalanarak 25 derece sıcaklık ve yüzde 20 nem oranını geçmeyen şartlarda 20-30 gün içerisinde tartarik asidin meyve şekerine dönüşmesi yani içini bal yapması sağlanıyor. Bu şekilde ortaya çok güzel bir yemiş çıkıyor. Trabzon hurması meyveleri özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Lifli bir meyve olduğundan sindirim sistemi için oldukça faydalı, besin ve besleyici değeri oldukça yüksektir. Trabzon hurmasını kuruturken hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Kabuğu soyulduğu için kurutma işlemi araç trafiğinden, haşerattan uzakta yapılmalıdır. Ürettiğimiz ürünler şu anda İstanbul ve Ankara’da yoğun olarak talep edilmektedir. Ege Bölgesi’nin artık incirinin yanında cennet elması da var.”

Cennet elmasının olgunlaştıktan kısa süre sonra çürümeye başladığını anlatan Çavuş, “Beş yıl önce pazarlarda oldukça düşük fiyattan satılan cennet elmasının çabuk çürümesi ile alternatif değerlendirme yolları aramaya başladık. Yaptığımız araştırmalar ile cennet elmasını kurutarak Denizli Tarım Fuarı’nda tanıtımını yapmaya başladık. Talebin artması ile bugün itibariyle pazar da yaş olarak yaklaşık 3 lira, ancak kurutulduğu zaman 30-35 liraya alıcı bulmaktadır. İncir ile başa baş gitmektedir” dedi.