Uzmanından kurban kesimi uyarıları – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Uzmanından kurban kesimi uyarıları

Uzmanından kurban kesimi uyarıları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Ağustos 2018 Pazartesi - 11:00Güncelleme: 20 Ağustos 2018 Pazartesi - 11:09
Uzmanından kurban kesimi uyarıları

Kurban edilen hayvanın kesimden sonra soğumadan parçalanıp poşetlenmesinin ette bozulmalara yol açtığı uyarısında bulunuldu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurbanlık kesimi sırasında meydana gelen kazaların yaşanmaması için mutlaka bir uzmandan destek alınması gerektiğini belirtti. Kurban kesildikten sonra parçalamak için yapılması gerekenleri anlatan Yalçındağ, "Önce kurbanın gerdan kısmını, sonra kol, kürek ve öndeki döş dediğimiz kısmını kesiyoruz. Pirzolası çıkarıyor ve but kısmı ikiye ayırıyoruz. İşlemler sonunda 9 parçalık et üretmiş oluyoruz" ifadesini kullandı.

Yalçındağ, dışarıda, yetkili olmayan kişilere yaptırılan kurban kesimlerinde birçok sorun yaşandığına dikkati çekerek, kurbanlık sahibine hayvanın kıymetli etlerinin verilmemesi gibi durumlarla da karşılaştıklarını bildirdi.

"KURBAN ETİ SOĞUTULMALI"

Yalçındağ, Kurban Bayramı'nın yaz aylarına denk geldiğine dikkati çekerek, "Büyük hayvanlar soğumadan parçalanıyor ve etler naylon poşetlere konuluyor. Bu şekilde yapıldığında birkaç saat içinde bozulmalar başlıyor ve etler yenilemez hale geliyor. Bunun için kurban etlerimizin mutlaka hayvanın gövdesi soğuduktan sonra parçalanmasını öneriyoruz. Eğer mecbur kalınırsa etlerin en kısa sürede eve götürülüp birbirine değmeyecek şekilde konulması, kendi sıcaklığını kaybetmesi ve buzdolabına kaldırılması sağlanmalı" dedi.

Kurban etlerinin kıymalık ve kuşbaşı gibi ayarlanması için et satışına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsatlı işletmeleri tavsiye ettiklerini aktaran Yalçındağ, kesim esnasında et üzerinde meydana gelen lekelerin uzman kişiler tarafından alınmasının daha uygun olacağını kaydetti.

ANADOLU AJANSI