Sağlıklı beslenmeyle cevize talep artacak – D20Haber
06.05.2024, Pazartesi
13 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Sağlıklı beslenmeyle cevize talep artacak

Sağlıklı beslenmeyle cevize talep artacak

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Kasım 2023 Cuma - 20:46Güncelleme: 17 Kasım 2023 Cuma - 20:47
Sağlıklı beslenmeyle cevize talep artacak

Denizli’de, Ulusal Ceviz Sempozyumu düzenlendi. 19 Kasım’da sona erecek sempozyumda ceviz üretimi ele alınırken, sağlıklı beslenmeye önem verildikçe önemli bir besin kaynağı olan cevize talebin artacağı vurgulandı.

Pamukkale Üniversitesine P(AÜ) bağlı Ziraat Fakültesince düzenlenen 4. Ulusal Ceviz Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr Turan Karadeniz, ceviz üretiminde Denizli’nin 14.9 bin tonla Türkiye’de 4’üncü sırada yer aldığını, sempozyumda ceviz yetiştiriciliği, cevizin beslenmedeki önemi, ıslahı ve ticaretinin ele alınacağını söyledi.

PAÜ Rektörü Prof Dr Ahmet Kutluhan ise, Denizli’nin tarım kenti olduğunu, bu nedenle Ziraat Fakültesinin açıldığını, ilk öğrencilerin bahçe ve tarla bitkileri bölümüne alındığını belirtti. Farklı bir eğitim modeli uygulanacağına dikkati çeken Kutluhan, fakültede yaz tatili arasının Aralık-Şubat döneminde olacağını, tarlada ürünün yetiştiği yaz aylarında öğrencilerin hem pratik hem teorik eğitimlerini alacağını belirtti.

PROF DR ŞEN: NUT GRUBU SAĞLIKLI BESLENMENİN OLMAZSA OLMAZIDIR

Sempozyumda “Cevizin Beslenmedeki Yeri ve Önemi” başlıklı bir sunum yapan Prof Dr Seyit Mehmet Şen de, tarımın önemine değinerek “Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı nut grubudur. Nut grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır, çünkü tohumdur. Sağlıklı olmak için sağlıklı gıdalarla sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmek içinde temel gıda maddelerini ve yanındaki mikro besinleri mutlaka almalıyız. Nutlar sert kabuklu meyvelerde ihtiyacımız olan yağlar, protein ve karbonhidratlar bunların hepsi dengeli biçimde vardır. Ceviz sert kabuklu meyvelerin en sağlıklı olanıdır. Dünya çoğaldıkça, insanlar zenginleştikçe, bilinç düzeyi yükseldikçe, sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça, cevizin besin değeri bilindikçe cevize olan talep artacaktır” dedi.