Çakar: Kredilerin tahsilatında sorun bulunmuyor – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Çakar: Kredilerin tahsilatında sorun bulunmuyor

Çakar: Kredilerin tahsilatında sorun bulunmuyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 15 Haziran 2022 Çarşamba - 19:47Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba - 20:00
Çakar: Kredilerin tahsilatında sorun bulunmuyor

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, kredilerin tahsilatı noktasında hiçbir sorun bulunmadığını söyledi.

"Denizli İş Dünyası ve Bankacılık Sektörü İstişare Toplantısı" yapıldı. Nihat Zeybekci Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, oda başkanları, kamu ve bazı özel bankaların genel müdürleri de katıldı.

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, toplantının açılış konuşmasında, Bursa, Gaziantep, Antalya, Tekirdağ ve İzmir'de de benzer programlar gerçekleştirdiklerini, bu toplantılardan da olumlu sonuçlar elde ettiklerini belirtti.

"TÜRKİYE'DE KREDİYE ERİŞİMDE HERHANGİ BİR PROBLEM BULUNMUYOR"

Türkiye’de krediye erişimde herhangi bir problem bulunmadığını kaydeden Çakar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de krediye erişimde herhangi bir problem bulunmuyor. Kredilerin doğru mecralarda kullandırılması konusunda çaba harcıyoruz. Kredi kullanımında en fazla payı yüzde 28 ile imalat sanayisi almış. Sonra ticaret yüzde 16, inşaat yüzde 10, enerji yüzde 9 pazar payına sahip. Son 1 yıl içerisinde imalat sanayisinin 2 puan kazandığını görüyoruz. Daha önce yüzde 26 idi. Aslında kredinin selektif olarak kullandırılması, doğru mecralara kullandırılması, üretime, yatırıma kullandırılması noktasında burada bir farkındalık bir yönlendirme olduğunu görüyoruz. Kredilerin tahsilinde de bir problem yok. Peki sektör olarak verdiğimiz kredileri tahsil edebiliyor muyuz? 2021 yılında yüzde 4,2 olan tahsili gecikmiş alacak oranı Mayıs 2022 itibarıyla yüzde 2,7'ye düşmüş durumda. Bakın küresel bir kriz var. Yanı başımızda bir savaş var. Ancak tahsili gecikmiş alacak oranı yani kredilerin tahsil kabiliyeti hakikatten çok iyi. Bu arada kredilerin tahsili gecikmiş alacak kalemlerine intikal etmiş olması bu kredinin battığı anlamına asla gelmiyor. Bunların bir kısmı yapılandırılıyor, bir kısmı gecikmeli ödeniyor. Dolayısıyla Türkiye'de kredilerin tahsilatı noktasında hiçbir sorun kesinlikle bulunmamaktadır. Krediler kesinlikle tahsil oluyor. Biz Türk bankacılık sektörü olarak reel sektörü destekleyebilecek kabiliyette, güçte ve iradedeyiz. Yeter ki hep beraber üretelim, yatırım yapalım, ihracat yapalım ve istihdam sağlayalım."

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

DENİZLİ (AA)