TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun şirket ortağının sahibi olduğu firmadan DSO’ya 3 fatura – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun şirket ortağının sahibi...

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun şirket ortağının sahibi olduğu firmadan DSO’ya 3 fatura

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Mayıs 2021 Salı - 10:52Güncelleme: 11 Mayıs 2021 Salı - 11:11
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun şirket ortağının sahibi olduğu firmadan DSO’ya 3 fatura

Denizli Sanayi Odasının da (DSO) aralarında bulunduğu TOBB ve ona bağlı kuruluşlarca Ankara’daki bir müşavirlik şirketinden hizmet alımı “etik mi?” sorusuyla gündeme oturdu. Bu sorunun nedeni ise, müşavirlik firması sahibi ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bir başka şirketteki ortaklıkları.

Oda TV’den Can Özçelik, "İş adamları gerçeği bu yazıdan öğrenecek" başlıklı yazısında, TOBB ve ona bağlı kuruluşların Kasım-2020, Ocak-2021 ve Şubat-2021’de toplam 5 milyon liralık hizmet alımı yaptığını belirtti. Hizmet alımı yapanlar arasında TOBB’a bağlı DSO da bulunuyor.

Yazıda, kesilen faturalara ve hizmet alan kuruluşların isimlerine de yer veriliyor. Buna göre, hizmet alanlardan DSO’nun isminin karşılığında geçen yıl kasım ayına ilişkin 38 bin 360, bu yılın ocak ayına ilişkin 45 bin 984 ve yine bu yılın şubat ayına ilişkin 45 bin 984 lira yazıyor. Üç döneme ait faturanın toplam tutarı ise 130 bin 328 lira.

Bu yazıda, DSO’nun da isminin geçtiği bölüm şöyle:

“TOBB ve ona bağlı kuruluşlar, Kasım 2020 ile Ocak ve Şubat 2021 tarihlerinde toplam 5 milyon TL’lik hizmet alımı yapılmış. TOBB’un hizmet aldığı şirket ise Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Söğütözü şirketindeki ortağı Ahmet Akpınar’ın sahibi olduğu TÜR-SUM Müşavirlik.

Faturalara baktığımızda alınan hizmetler ortada…

Devam edeyim…

Kasım 2020 tarihli kesilen fatura şöyle:

“Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş’ye 1 milyon 532 bin 458 TL, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ne 370 bin 244 TL., Denizli Sanayi Odası’na 38 bin 360 TL., UMAT Gümrük ve Ticaret İşletmeleri A.Ş’ye 130 bin TL., TOBB Depoculuk A.Ş’ye 30 bin 140 TL., TOBB’ye 21 bin 186 TL. Toplamda 2 milyon 122 bin 388 TL.”

2021 yılının Ocak ayında yine aynı kurumlara kesilen faturanın toplamı 906 bin 529 TL.

2021 yılının Şubat ayında da aynı kurumlara alınan hizmet karşılığı 2 milyon 40 bin 897 TL ödeme yapılmış.

Tabii TOBB’un hangi şirketle nasıl çalışacağı bellidir. Ancak aklıma şu soru geldi: TOBB yönetiminin, başkanının ortak olduğu şirketten hizmet alması ne kadar etik ve doğru?”

 

TOBB’UN İDDİAYLA İLGİLİ YANITI

TOBB’un konuyla ilgili açıklaması aynen şöyle:

“Armada ve Söğütözü çok ortaklı şirketlerdir. Söğütözü mal sahibidir. Armada ise sadece işletici firmadır. 58 ortağı vardır. Rifat Hisarcıklıoğlu yüzde 9.74 oranı ile azınlık hissedarlardan birisidir. Yüzde 3.2 oranı ile küçük hissedarlardan biri de Ahmet Akpınar’dır.

Ahmet Akpınar’ın sahip olduğu Tür-Sum şirketi, TOBB’un düzenlediği herhangi bir ihaleye veya inşaat yapım işine girmemiştir. TOBB’dan herhangi bir ihale almamıştır.

“TOBB, TÜR-SUM’DAN HİZMET ALDI”

Tür-Sum şirketi, TOBB’un il ve ilçelerdeki okul yapımı gibi bazı faaliyetlerde teknik müşavirlik hizmeti vermiştir. Bu hizmet, söz konusu faaliyetlerin inşaat ve alım işlerinden bağımsız olarak denetim ve uygunluğunun tespitine yöneliktir. 1977 yılında kurulan, kamu ve özel sektöre hizmet veren Tür-Sum, yurtiçi ve yurtdışı iş deneyimleri, yetkin kadrosu nedeniyle tercih edilmiştir.

TOBB’un düzenlediği tüm inşaat yapım işleri şeffaf ihalelerle yapılmaktadır. TOBB’un ihalelerine TOBB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri kesin olarak girmemektedir.

Söz konusu inşaat işlerinin en yüksek kalite ve en uygun maliyetle yapılması Teknik Müşavirlerin denetimi ve kontrolü ile sağlanmaktadır. Dolayısıyla böyle kilit bir rolü olan Teknik Müşavirin seçiminde geçmiş performansının ve yetkinliğinin bilinmesi gerekmektedir.

“MİLYONLARCA LİRA TASARRUF SAĞLANDI”

Aksi takdirde doğacak zarardan TOBB Başkanı ve Yönetim Kurulu mal varlıklarıyla sorumludur. Tüm bu nedenlerle hukuka uygun şekilde Teknik Müşavir seçimi yapılmıştır. Bu sayede gerçekleştirilen inşaat işlerinde milyonlarca liralık tasarruf sağlanmış ve kamu menfaati tesis edilmiştir.

Tür-Sum şirketi ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun herhangi bir ortaklığı veya bağı bulunmamaktadır.

“ETİK PRENSİBİ ÇİĞNENMEMİŞTİR”

TOBB’da genel uygulama olarak; TOBB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin şirketleri TOBB’un düzenlediği ihalelere giremezler ve TOBB’a kendi ürün ve hizmetlerini satamazlar. Bu olayda da TOBB’un etik prensibi hiçbir şekilde çiğnenmemiştir. TOBB, büyük hassasiyet gösterdiği bu kaideyi en başından itibaren kararlılıkla uyguladı ve uygulamayı da sürdürecek.

TOBB’un bu konudaki hassasiyetinin bir diğer göstergesi olarak da; TOBB ve iştiraklerinin düzenlediği ihalelerde, ihaleyi kazanan firmadan yazılı bir taahhütname alınır.

Bu taahhütname ile ihaleyi alan şirket, TOBB Başkanı’nın şirketlerinden mal almayacağını taahhüt eder.

Bu çerçevede söz konusu Teknik Müşavirin TOBB Başkanı’nın azınlık hissedarı olduğu bir şirkette çok küçük hissedarlardan biri olması gündeme getirilerek tüm bu gerçeklerin göz ardı edilmeye çalışılması son derece yanlış ve yanıltıcıdır.”

Yazının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://odatv4.com/is-adamlari-gercegi-bu-yazidan-ogrenecek-10052138.html