TKDK’nın 2024 yılı çağrı takvimi yayımlandı. Destekleme başlıkları; süt üreten tarımsal işletmeler, kırmızı et üreten tarımsal işletmeler, kanatlı eti üreten tarımsal işletmeler, yumurta üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kırmızı et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, kanatlı eti ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları, yenilenebilir enerji yatırımları olarak açıklandı.
İLK İLANA ÇIKILDI
Bu kapsamda, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımlar için bugün itibariyle çağrı ilanına çıkıldı. Başvuru dönemi 9 Mayıs, destek bütçesi 66 milyon Euro olarak açıklandı.
“FIRSATI DEĞERLENDİRİN” ÇAĞRISI
TKDK Denizli İl Koordinatörü Bilal Taştepe, IPARD III Programı’nın ilk çağrısının yatırımcılar için bir fırsat olduğunu, bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Taştepe, bu yıl 248 milyon Euro bütçe ile çok sayıda yatırımcıya destek verileceğini, Denizli’ye daha fazla kaynak aktarabilmek için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Bugüne kadar yatırım tutarı 922 milyon TL olan 773 proje sözleşmesi imzaladıklarını ve tamamlanan 759 projeye 365 milyon TL hibe ödemesi yaptıklarını, kalan 14 projenin ise hızla hayata geçirileceğini açıklayan Taştepe, şunları kaydetti:
“Denizli’nin her köşesinde örnek projelere sahip bir kurumuz. İlçelerimizin her birinde çok yönlü üretim yapabilen yüksek bir potansiyel var. IPARD Programında hedeflenen kırsalın kalkındırılması, biraz da kırsaldaki potansiyele bağlı. Denizli bu açıdan çok zengin. Biz de kırsalda, Avrupa Birliği Standartlarında, istihdama yönelik yatırımları destekleme hedefi ile çalışmaya devam ediyoruz. IPARD III ile bu faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. 248 milyon Avro 2024 yılı için ülke genelinde belirlenmiş bütçe. Bu bütçeden Denizli’ye en yüksek payı almak için yeni projeler üretmeye ve var olan tesisleri modernize etmeye devam edeceğiz.”
Yatırımlara yüzde 40 ila 70 oranında hibe desteği sağladıklarını söyleyen Taştepe,“Hayvancılıktan dokumacılığa, taş işlemeden pekmez üretimine, süt toplama merkezinden güneş enerjisine, turizmden kekik üretimine kadar her sektörde destek veriyoruz. Denizli’ye yüksek standartlı işletmeler kazandırmak için çağrılarımız devam edecek. Pozitif ayrımcılığa sahip kadın ve gençler başta olmak üzere çiftçi, üretici, zanaatkar, kooperatifler ile Denizli’de yatırım yapmak isteyen herkesi hibe desteklerimizden faydalanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.