Süt üreticileri yem desteği istedi – D20Haber
10.05.2025, Cumartesi
18 °C / 31 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Süt üreticileri yem desteği istedi

Süt üreticileri yem desteği istedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Haziran 2023 Salı - 11:33Güncelleme: 6 Haziran 2023 Salı - 11:33
Süt üreticileri yem desteği istedi

Köy-Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varol, sütte maliyetin arttığını, sıkıntı içindeki üreticiye yem desteği yapılmasını istediklerini bildirdi.

Köy-Koop Denizli Bölge Birliği Başkanı Mehmet Varıl, Denizli’de süt üreticileri büyük sıkıntı çekmeye başladığını, yem ve diğer girdilerdeki artışla 1 litre sütün üretim maliyetinin 10 lira 83 kuruşa çıktığını, buna karşın üreticinin sütün litresini 11 liradan tüccara vermek zorunda kaldığını belirtti.

Süt üreticisinin büyük bir çıkmazın içine sürüklendiğini kaydeden Varol, “Süt sektöründe ciddi sıkıntılar var. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunun esas sıkıntılardan bir tanesi hayvan beslemede kullanılan materyal, yani kesif yemde sıkıntımız var. Biz ham maddemizin yüzde 60 – 65’ini dışarıda ithal ettiğimiz için paramızın değer kaybıyla ilgili sıkıntı da var. Üretim noktasında da bir sıkıntı yaşanıyor. Her şeye rağmen süt üretmekten vaz geçmeyen üreticimiz, ürettiği üründen para da kazanmıyor. Bununla birlikte bazı bölgelerde sütün fiyatının 10 TL’ye kadar düştüğünü duyuyoruz. Bazı bölgelerde süt fiyatı düşerken bile tüccar alım yapmaktan vaz geçebiliyormuş. Şu ana kadar Denizli’de biz böyle bir durumla karşılaşmadık” dedi.

Haberin DevamıReklam




“HAYVANLAR KESİME GİTTİ”

Geçen yıllarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle süt veren ineklerin, damızlık ineklerin besiciler tarafından kesime gönderildiğini hatırlatan Varol, “Bence yapılabilecek iş öncelikle yem fabrikaların üretim maliyetlerini gözden geçirmesi gerekir. Piyasaya sürülen yem fiyatları arasında fark var ise müdahil olunması lazım. Acil ve hemen olmak kaydıyla yem desteği ile üreticilerin desteklenmesi lazım. Yoksa elimizdeki damızlıkları kaybediyoruz. Ben gerçekten yetkilileri uyarıyorum. Sözlü olarak ta bunları söylüyoruz. Bizim bu sıkıntımız. Hayvan beslenmesi için maliyetlerimiz çok yükseldi. Ama biz her şeye rağmen üretmek zorundayız. Kooperatif ortaklarımız artık çok para kazanalım derdinde değiller. Günü kurtarma süt veren ineklerine sahip çıkma derdindeler. Gerçekten üreticinin işi çok zor. Kuruş hesaplarıyla bu iş yapılmaz” diye konuştu.

Varol, Denizli’de 5 bin 500 kooperatif ortağı tarafından günde 380 ton süt üretiminin yapıldığını sözlerine ekledi.

DENİZLİ (İHA)