Türkiye’de sofralık sultaniye çekirdeksiz üzümün ilk hasadının yapıldığı yerlerden olan Denizli’nin Buldan İlçesi’nde hummalı bir çalışma sezonuna girildi. Üreticiler, bağlantı kurdukları firmalara üzüm yetiştirebilmek için yoğun bir şekilde hasada başladı.
Türkiye’de ilk sofralık üzümü yetiştirerek piyasaya sunan Buldan’ın Yenicekent, Oğuz, Doğan, Mahmutlu ve Bölmekaya mahallerindeki üzüm üreticileri, bu yıl ki rekolteden ve üzüm fiyatlarından memnun.
Yıllık 110 Bin ton sofralık üzüm üretilen bölgede, sultaniye çekirdeksiz, rezaki ve superion türü üzümlerin bu yıl kilosu tüccarlar tarafından 1300 ile 1600 kuruş arasında değişen fiyatla alınıyor. Doğan Mahallesi Muhtarı Ahmet Boynikar, “Bu yıl üzüm rekoltemiz geçen yıla göre biraz daha düşük ama kalite daha iyi. Her gün sabahın beşinden itibaren mahallemizde yüzlerce araç üzüm yüklemek için sıraya giriyor. Geçen yıl üzümlerimiz iyi para etmemişti, ancak bu yıl fiyatlardan memnunuz” dedi.
Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ise, bölgede iyi tarımın sonuç verdiğini söyleyerek, “Adı geçen bölgede yaklaşık yıllık ürün rekoltemiz 110 bin ton. Bölgedeki üzüm üreticilerimizin hemen tamamı iyi tarım uygulaması yapmakta. Sadece bizim kontrolümüzde 600 üreticimiz iyi tarım yapmakta. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile odamız, çiftçilerimizi sürekli denetim altında tutuyoruz. Burada üretilen üzümlerin hemen hemen tümü sertifikalı üzümdür. Bu üzümlerde kesinlikle herhangi bir ilaç kalıntısı yoktur. Zaten üretilen 110 bin ton üzümün 80 bin tonu Almanya, İngiltere, Fransa, İsveç ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilmekte” diye konuştu.
kaynak: Buldandayaşam.com