PAÜ’den yüzde 100 yerli ve yüksek verimli elektrik motoru – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. PAÜ’den yüzde 100 yerli ve yüksek...

PAÜ’den yüzde 100 yerli ve yüksek verimli elektrik motoru

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Mart 2018 Salı - 15:46Güncelleme: 6 Mart 2018 Salı - 15:46
PAÜ’den yüzde 100 yerli ve yüksek verimli elektrik motoru

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yüzde 100 yerli ve yüksek verimli elektrik motoru tasarlanıp üretildiği, açıklandı. Tasarladıkları ürünün üretime hazır olduğunu bildiren Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Elektrik Makineleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Öner, tasarladıkları ve imal ettikleri yüzde yüz yerli elektrik motorları ile ülkemize hem enerji tasarrufu hem de döviz kazancı sağlayacaklarını belirtti.

Uluslararası verim indekslerine göre ülkemizde kullanılan motorların neredeyse tamamının düşük verimli olduğunun görüleceğini ifade eden Prof. Dr. Yusuf Öner, bunun “çok enerji tüketmesine rağmen daha az iş üretildiği” anlamına geldiğini, bu noktadan yola çıkarak ülkemizin yüksek verimli elektrik motorlarına ihtiyacını karşılayacak çalışma başlattıklarını, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Elektrik Makinaları Anabilim Dalı olarak bu konu üzerinde 2000 yılından beri yapılan çalışma yürüttüklerini söyledi.

“YÜKSEK VERİMLİLİĞE SAHİP”

Bu çalışmalar sonucunda şu anda ülkemizde üretimi olmayan IE4 verimlilik sınıfında sanayide kullanılacak bir motor tasarlayarak prototipini geliştirdik ifade eden Prof. Dr. Öner, “Tasarladığımız ve prototipini gerçekleştirdiğimiz motorumuz literatürde senkronrelüktans motor olarak anılmakta ve yüksek verimlere sahiptir. Kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz motorumuzun laboratuvar ortamında yapılan testleri sonucunda IE4 verimlilik sınıfında olduğunu kanıtladık” açıklamasını yaptı.

“DÖVİZ KAZANDIRACAK”

“Bugün endüstrinin ve özel sektörün ihtiyacı olan yüzde 100 yerli ve yüksek verimli elektrik motorlarını tasarlayabiliyor ve bunları üretebiliyor seviyeye gelmiş olmamız sevindiricidir” diyen Prof. Dr. Öner, tasarladıkları ve ürettikleri motorların yüksek verimleri ile ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz kazancı sağlayacaklarının altını çizdi.

ALATAY 2017 İÇİN TASARLANAN MOTOR

Bir başka çalışmalarının, Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Elektrik Araçlar Laboratuvarı’nda geliştirilen ALATAY isimli elektrikli aracımızın da yüzde 100 yerli tekerlek içi hub motoru olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Öner, şunları kaydetti:

“ALATAY elektrik aracımıza tasarladığımız motorumuz birçok elektrikli araç üretici firma tarafından elektrikli araçlarda sıkça tercih edilen fırçasız doğru akım motorudur. Tasarladığımız motorumuzun gücü 2 kw ve 96 voltluk gerilimle çalışmaktadır. Laboratuvar ortamında yapılan testlerinde yüzde 92 gibi yüksek bir verime sahiptir. ALATAY elektrikli aracımızda bu motorumuzdan iki adet kullanılmıştır. Fırçasız doğru akım motorumuzun sürücüsünü de anabilim dalımız öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler hocamız tarafından tasarlanmış ve yazılımı yapılmıştır. Görüldüğü üzere her türlü yüksek verimli elektrik motoru tasarlaya bilir ve üretebilir seviyeye geldiğimiz gibi ürettiğimiz motorların sürücü ve yazılımlarını da kendi bünyemizde yapabilmekteyiz. Bu bağlamda ülkemiz için yapılacak her türlü projede bulunmak bizi gururlandıracaktır.”