MAKSİAD Başkanı Sarı, yüksek enflasyon ve artan maliyetlerden yakındı – D20Haber
26.06.2024, Çarşamba
23 °C / 40 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. MAKSİAD Başkanı Sarı, yüksek enflasyon ve...

MAKSİAD Başkanı Sarı, yüksek enflasyon ve artan maliyetlerden yakındı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Haziran 2024 Pazartesi - 18:18Güncelleme: 10 Haziran 2024 Pazartesi - 18:18
MAKSİAD Başkanı Sarı, yüksek enflasyon ve artan maliyetlerden yakındı

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, finansmana erişim güçlüğüne, yüksek enflasyona ve artan maliyetlere dikkati çekerek, yaşanan sıkıntıların ithal ürünlere karşı rekabeti olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, makine sektörünün ülkemizin ekonomik kalkınmasında kritik bir rol oynadığını, ancak son dönemde yaşanan yüksek enflasyon ve üretim maliyetlerindeki artışların sektörü olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

Yüksek enflasyon oranları ve artan üretim maliyetlerin sektörün rekabet gücünü azalttığını, hammadde ve enerji maliyetlerindeki yükselişin küresel pazarda faaliyet gösteren firmalar için ciddi dezavantaj yarattığını vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:

“Ülkemizde üretilen makinelerin birçoğu ithal edilmektedir. İthal ürünlerle ilgili imalatçı firmalarımız çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu sorunlar, bürokratlara iletilmiş ve bazı konularda çözümler üretilmiş olsa da özellikle ithalatla ilgili ilave gümrük vergileri arttırılsa da yeterli sonuç alınamamıştır. Bu durum, yerli makine üreticilerin rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Yüksek üretim maliyetleri dolayısıyla yerli yatırımcılar Uzak Doğu makinalarına yönelmektedir. Eğer Uzak Doğu üzerinden gelen ithal makinelere dur denilmezse ilerleyen süreçte yerli makine üreticilerimizin ekonomik anlamda oldukça zor günler geçireceğini öngörmekteyim. Üzülerek söylüyorum ki şu an fabrikalarımızın bazıları kapılarına kilit vurmuş durumdadır. Hatta küçük ölçekli üreticilerimiz satış yapamadığı için iş yerlerinin kepenklerini kapatmaktadır.”

Haberin DevamıReklam




Sektör yatırımcılarının finansmana erişim konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Sarı, “Yüksek kredi oranları, yatırımcıların yeni projelere başlamasını zorlaştırmakta ve sektörün büyümesini engellemektedir. Bu sorunun çözümü için devletimizin ekonomik politika uygulamaları geliştirmesi gerekmektedir. Özellikle düşük kredi oranları ve uzun vadeli kredi seçenekleri, yatırımcılar için hayati önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Sarı, makine sektörünün gelişimini devam ettirebilmesi için yatırımcılara destek sağlanması, global pazarda rekabet gücünün artırılması için devletin destek ve teşvik politikaları geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.