MAKSİAD Başkanı Sarı, makina ithalatına ek vergi istedi – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. MAKSİAD Başkanı Sarı, makina ithalatına ek...

MAKSİAD Başkanı Sarı, makina ithalatına ek vergi istedi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 21 Temmuz 2023 Cuma - 13:28Güncelleme: 21 Temmuz 2023 Cuma - 13:29
MAKSİAD Başkanı Sarı, makina ithalatına ek vergi istedi

Denizli Makina Sanayi İş İnsanları Derneği (MAKSİAD) Başkanı Mehmet Sarı, krediye ulaşımın neredeyse durma noktasına geldiğini, sanayicinin zorlandığını ve yolun sonunun karanlık görüldüğünü söyleyerek, makina ithalatına ek gümrük vergisi konulmasını ve sağlanan teşvikin kaldırılmasını istedi.

MAKSİAD Başkanı Mehmet Sarı, başkan yardımcıları Yavuz Aki ve Ferit Bozdemir ile Makina İhtisas OSB Genel Müdürü Himmet Ersoy’la birlikte basın toplantısı düzenledi. Faaliyetleriyle ilgili bilgi paylaşan Sarı, Türkiye Makina Sanayicileri Derneği olmak istediklerini, ilk şubeyi de İstanbul’da açtıklarını, Bursa şubesi için çalışmaların devam ettiğini, sanayileşmede belli noktaya gelen illerde şube açmaya devam edeceklerini belirtti.

“MALİYETLER, İŞGÜCÜNDEKİ ARTIŞLAR REKABETİ ETKİLİYOR”

Makina sanayinin yüksek teknoloji üreten, ekonomiye ve istihdama katkı sağlayan bir sektör olduğunu dile getiren Sarı, ekonomik daralmanın ve ekonomik krizin kendilerini olumsuz etkilediğini, maliyetler ile işgücündeki artışların rekabet gücünü etkilediğini ifade etti.

“ÜRETİM AZALDI, BAZI İŞLETMELER ÜRETİMİ DURDURDU”

Uzak Doğu menşeli ithalatın da sektörü etkilediğini kaydeden Sarı, “Ülkeyi yönetenlerden istediğimiz Uzak Doğu menşeli makina ithalatına ek gümrük vergisi getirilmesi, teşviklerin kaldırılmasıdır. Üretiyoruz, istihdama katkı sağlıyoruz. Uzak Doğu’nun ihracatçısı ise makinasını satıyor, parasını alıp gidiyor. Bu da içimizi acıtıyor. Üretim azaldı, bazı işletmeler ise üretimi durdurdu. Bu konuyla ilgili bakanlığa dosya sunacağız” dedi.

“YOLUN SONU KARANLIK GÖRÜNÜYOR”

Finansman sıkıntısına da değinen Sarı, “Sanayicinin finansmana ulaşımında sıkıntı var. Kredi kullanamaz hale geldi. Krediler durdurulmuş durumda. Böyle giderse sanayicinin yolu karanlık görünüyor” diye konuştu.

“MAKİNA İHTİSAS OSB ALTYAPISI İHALEYE ÇIKACAK”

Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Sarı, kurulacak OSB’nin lokomotif görevini MAKSİAD’ın üstlendiğini, kamulaştırmayla ilgili sorun kalmadığını, altyapının ihale edileceğini, arazinin dalgalı bir coğrafyaya sahip olduğunu, 4 yıllık çalışmanın sonucunda bugünkü konuma gelindiğini, OSB’de 120 parsel bulunduğunu, ancak finansa erişimdeki sıkıntının devam etmesi halinde fabrika kuracakların sayısının 15’e kadar düşebileceğini söyledi.

“HEDEF 500 MİLYON DOLAR İHRACAT”

Halen 65 milyon dolar olan makina ihracatını hızla artırmak istediklerini vurgulayan Sarı, gerekli desteğin sağlanması, sanayicinin önündeki engellerin kaldırılmasıyla 2025-2026 yıllarında bu rakamı 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

MAKİNA İHTİSAS OSB ALTYAPI YATIRIMI

Makina İhtisas OSB Genel Müdürü Himmet Ersoy da, Makina İhtisas OSB’nin 2 milyon 574 bin m² alana sahip olduğunu, fabrikalar için kullanım alanının 1,5 m² olacağını, 120 parsel oluşturulacağını, altyapı bedelinin 335 milyon lira belirlendiğini, ancak son gelişmelerle bunun 450 milyon liraya çıkabileceğini, altyapı çalışmalarının ihale sonrasında 1 yıl süreceğini, Makina OSB’nin kendi enerjisini üreten yeşil bir OSB olacağını anlattı.