DENİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu katıldı. Toplantıda, maden sektörüne ilişkin güncel gelişmeler değerlendirildi.
Uzunoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Denizli’nin 115’ten fazla ülkeye 337 firma ile yüzde 88 oranında işlenmiş doğal taş ihraç ettiğini, kaliteli üretim ve tasarımla önemli merkezlerden birisi olduğunu, ilin işlenebilir traverten rezervinin yarısından fazlasına sahip olduğunu söyledi.
Denizli’nin 2022 yılında 32,7 milyon dolar blok ve 237,6 milyon dolar işlenmiş olmak üzere toplamda 270,3 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini kaydeden Uzunoğlu, Denizli’nin doğal taş ihracatından yaklaşık yüzde 14 pay aldığını, Denizli’nin toplam ihracatındaki payının da yüzde 6 olduğunu belirtti.
DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç ise, “Bölgeden çıkarılan doğal taş daha önce blok olarak dış pazara sunuluyordu. Ancak Denizlili ihracatçılar artık, işlenmiş ve katma değerli hale getirilmiş haliyle 115’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. İşlenmiş doğal taş ihracatında 2022 yılında 2020 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 40 oranında artış yaşandı. Yalnızca 2022 yılı değerlendirildiğinde ise Denizli’nin işlenmiş doğal taş ihracatının toplam ihracatın yüzde 88’ini oluşturduğu görülüyor. Bu gelişmeler sektörde katma değerli ürün ihracatındaki artışı kanıtlıyor” dedi.
Kılınç, blok ürün ihracatında Çin ve Hindistan’ın, işlenmiş ürün ihracatında ise ABD ve Fransa’nın ön plana çıktığını ifade etti.