Kuraklık nedeniyle kekik üretiminde düşüş görüldü – D20Haber
16.02.2025, Pazar
4 °C / 15 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kuraklık nedeniyle kekik üretiminde düşüş görüldü

Kuraklık nedeniyle kekik üretiminde düşüş görüldü

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Temmuz 2021 Cuma - 10:26Güncelleme: 30 Temmuz 2021 Cuma - 13:55
Kuraklık nedeniyle kekik üretiminde düşüş görüldü

Dünyanın kekik bahçesi olan ve bu alanda ‘Coğrafi İşaret’ tescili bulunan Denizli’de, bu yıl etkili olan kuraklık nedeniyle rekoltenin yarı yarıya düştüğü belirtildi.

Denizli’nin Güney ilçesine bağlı Eziler Mahallesi’nde üretilen kekik rekoltesi, geçen yıla oranla yarı yarıya azaldı. Üreticiler, rekolte düşüklüğünü kekiğin tam boy atma zamanı olan nisan ve mayıs aylarında yağan yağış miktarının azlığına bağlıyor.

Kekik üretimi hakkında açıklamalarda bulunan kekik üreticisi İsmail Toraman, kekik dikimine eylül -ekim ayı gibi başladıklarını belirterek, “Kış ayı boyunca kekik ile uğraşıyoruz. Mart-nisan ayları içerisinde ise tarladan söküp bağına dikiyoruz. Sonra bir iki ay sonra çapasına başlıyoruz. Daha sonra hasat zamanı geliyor. Hasat zamanında biçimi yapılıyor. Buradan da çuvallara koyup fabrikaya gönderiyoruz. Bu sene üretim geçen seneye göre yüzde elli düşük. Geçen yıl bir tarladan 2 bin 300 kilo ürün almıştım. Bu sene bin 700 kilo ancak alırız. En az 700 – 800 yüz kilo hava şartlarından dolayı yağış olmadığı için kayıp var. Sadece bizde değil bu bölgede kayıp çok. Mart, nisan ve mayıs aylarında yağış yağmadığı zaman rekolte düşüyor. Yağış olmayınca uzamıyor. Geçen sene boyu 60-70 santim ise bu sene ancak 40 santim oldu” dedi.

Haberin DevamıReklam




Güney bölgesinde yetiştirilen kekiklerin yüksek yağ oranı nedeniyle piyasada daha çok rağbet gördüğüne dikkat çeken Toroman, “Araştırmalara göre Güney bölgesindeki yetişen kekiklerin diğer yerlere oranla daha yağlı ve daha kaliteli olduğu biliniyor. Nedeni de daha bizim buraların diğer kekik üretim merkezilerine oranla daha yüksek olması. Yüzde 79 gibi yüksek bir yağ oranına sahip Yağ oranı yüksek olduğu için piyasada bizim kekiğimiz daha fazla rağbet görüyor” diye konuştu.