Kocaer Çelik’ten jeotermal enerji yatırımı – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kocaer Çelik’ten jeotermal enerji yatırımı

Kocaer Çelik’ten jeotermal enerji yatırımı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 4 Temmuz 2023 Salı - 12:27Güncelleme: 4 Temmuz 2023 Salı - 12:27
Kocaer Çelik’ten jeotermal enerji yatırımı

Denizli’nin demir çelik sektöründeki önemli şirketlerinden Kocaer Çelik, enerji sektörüne yatırım yapacak. Aydın Kuyucak’ta kurulması planlanan 24 MW’lık jeotermal enerji santrali (JES) için fizibilite çalışmalarına başlandı.

Yıllık 560 milyon doların üzerinde cirosu ve 435 milyon dolar ihracatıyla Türkiye’nin en büyük sanayi şirketleri ve çelik profil ihracatçıları arasında yer alan Kocaer Çelik, yeşil enerji, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi doğrultusunda yatırımlarına da devam ediyor.

Kocaer Çelik, Aydın’ın Kuyucak ilçesinde toplam 10 bin 844 hektar sahanın işletme ruhsatını aldı. Şirket, ruhsat sahasında birinci faz olarak 24 MW'lık jeotermal enerji santrali (JES) yatırımı için fizibilite çalışmalarına başladı.

KOCAER STRATEJİK BÜYÜME OLARAK ENERJİYİ SEÇTİ

Enerji yatırımıyla ilgili bilgi veren Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocaer, tükettikleri elektrik enerjisinin tamamını kendi ürettikleri yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Kocaer, şunları kaydetti:

“Enerji ve iklim kriziyle mücadele edebilmek için yenilenebilir enerji yatırımları stratejik önem taşıyor. İçinde bulunduğumuz konjonktürde enerjide bağımsızlığın önemini bir kez daha gösterdi. Ege Bölgesi’nin en büyük çatı üzeri GES’lerinden birine sahibiz. Hali hazırda tükettiğimiz elektrik enerjisinin %33'ünü kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz. Stratejik büyüme alanı olarak seçtiğimiz enerji sektöründe, temiz enerji üretim kaynaklarımızı jeotermal enerji ile çeşitlendirmeyi amaçlıyoruz.

Bu amaçla yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızı tek çatı altında toplayarak daha etkin yönetimini sağlamak amacıyla%99’u Kocaer Çelik AŞ’nin iştiraki olan Kocaer Enerji .Ş adıyla yeni bir şirket yapılanmasını gerçekleştiriyoruz. Horsunlu Jeotermal Santral birinci faz yatırımlarımızın tamamlanmasının ardından kendi ihtiyacımızın tamamını karşılamamızın yanı sıra, büyük bir kapasiteye ulaşmayı planlıyor ve bu kapasiteyi de ulusal elektrik dağıtım sisteminde değerlendirmeyi hedefliyoruz.

Fizibilite ve yatırımların tamamlanmasının ardından, yaklaşık 120 MW’lık güneş enerjisine eşdeğer 24 MW’lık jeotermal enerji santralimiz ile elektrik tüketimimizin %100’ünü yenilenebilir kaynaklar ile karşılayacağız. Bu yatırımımız ile elektrik kaynaklı sera gazı emisyonlarımızı yenilenebilir enerji üretimlerimiz ile sıfırlayacağız. Elektrik kaynaklı emisyonlarda karbon nötr hedefimizi gerçekleştirirken, enerjide bağımsız hale gelerek uluslararası rekabette de önemli bir avantaj kazanmamızayol açacaktır. Aynı zamanda bu yatırımla ülkemizin yenilenebilir enerji üretimine de değer katacağız.”