Kekik üreticisi şaşkın, Berberoğlu’ndan yetkililere çağrı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kekik üreticisi şaşkın, Berberoğlu’ndan yetkililere çağrı

Kekik üreticisi şaşkın, Berberoğlu’ndan yetkililere çağrı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Ekim 2023 Çarşamba - 14:44Güncelleme: 11 Ekim 2023 Çarşamba - 15:04
Kekik üreticisi şaşkın, Berberoğlu’ndan yetkililere çağrı

Denizli’nin ve Türkiye’nin en önemli kekik üretim merkezi Gözler Mahallesi’nde yüzlerce üretici ürününü satamamaktan şikayetçi. Muhtar Devrim As, fiyat düşürüp ucuza ürün almak için tüccarın PA değerleriyle ilgili kamu kurumu tarafından verilen resmi analiz raporunu kabul etmediğini söyledi. Üreticilerle görüşen İYİ Parti Pamukkale Belediye Başkan Aday Adayı Türkay Berberoğlu ise, yetkililere üreticinin mağduriyetini giderilmesi için çağrıda bulundu.

Türkiye’nin kekik üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiren Denizli’de, öne çıkan yer ise 1990’lı yıllarda alternatif ürün olarak deneyim gelişim gösteren Gözler Mahallesi. Ancak, bu yıl yöredeki üreticiler satış konusunda sıkıntı çekiyor. Nedeni ise toksin olarak adlandırılan PA (pirolizidin alkaloid) değerinin yüksek olduğu iddiası.

Resmi kuruma yaptırdıkları analizlere göre değerlerde herhangi bir olumsuzluk görülmediğini ifade eden üreticiler, tüccarın ucuza ürün alabilmek için raporları kabul etmediğini söyledi ve yetkililere çağrıda bulundu.

GÖZLER MUHTARI AS: RESMİ RAPORLARI KABUL ETMİYORLAR

İYİ Parti Pamukkale Belediyesi Başkan Aday Adayı Türkay Berberoğlu, konuyla ilgili bilgi almak üzere Gözler’e gitti. Mahalle muhtarı Devrim As, yaşadıkları sorunu “Çevre köylerden ürünü aldılar. Ürünün fiyatını düşürdüler. Tarım İl Müdürlüğünün yaptığı analizi tüccarlar kabul etmiyor, analiz laboratuvarından çıkan resmi sonucu kabul etmiyor, 'bizi bağlamaz' diyorlar. Ürünü alıp fabrikaya götürdükten sonra ‘PA yüksek çıktı. Kekiğiniz 25 lira değil, 15 lira' diyorlar. Çapa sırasında, biçimde ve ürünü çuvalladıktan sonra numune aldılar. Gözler'de üreticilerin yüzde 70-80'ini ürününü satamadı” sözleriyle dile getirdi.

BERBEROĞLU ÇAĞRI YAPTI

Üreticileri dinleyen Berberoğlu ise, “Ürünün PA değerini bahane edip fiyatını düşürdüler. Tarım İl Müdürlüğünün PA değeri raporunu kabul etmemek mümkün değil. Valimize, Tarım İl Müdürümüze, belediye başkanlıklarına duyuruyoruz. Kekiğin ana merkezi Gözler'dir, yok sayılabilir mi? Yok saymak büyük bir hatadır. Bunu tüm makamlara iletmek üzere buraya geldim. Bizim görevimiz sizin derdinizi en yüksek makamlara iletmek” dedi.