Ekonomim’in haberine göre, son yıllarda cep telefonlarına getirilen yüksek vergi oranları ve kredi kartına taksit sınırlaması, vatandaşın alım gücünde yaşanan düşüşle birleşince kayıt dışı cep telefonuna yönelim arttı.
“KAYIT DIŞI TELEFON SAYISI 3,5 MİLYON”
Yasal yollarla satılan cep telefonu sayısı 10 milyona gerilerken, kayıt dışının 3,5 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Kayıt dışına yine yüksek fiyatlar nedeniyle tercih edilen yolcu beraberi cihazlar da eklendiğinde bu rakamın 5 milyonu bulduğu dile getiriliyor. Kayıt dışı cihazlar nedeni ile yıllık 30 milyar TL’den fazla vergi kaybı meydana geliyor.
YÜKSEK VERGİ ORANLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Düşük alım gücü ve yüksek vergi oranlarına dikkat çeken Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, taksit sınırlaması uygulamasının da etkisiyle kayıt dışı kanallara olan talebin arttığını belirtti. Turnacı, “Kültür Bakanlığı payı yüzde 1, TRT Bandrolü yüzde 12, Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20 ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 50 oranında uygulanıyor. Taksit konusunda ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararına göre 12 bin lita üzerindeki cep telefonları için en fazla 3 ay taksit yapılıyor” dedi.
“VERGİ KAYBI 30 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE”
MOBİSAD verilerine göre, Türkiye’de ortalama bir cep telefonu fiyatı 8 bin 650 lirası vergiden oluşmak üzere 17 bin TL seviyesinde. Yine MOBİSAD’ın edindiği bilgilere göre, kayıt dışı cihaz adedi 3,5 milyon adet seviyesinde tahmin ediliyor. Kayıt dışına yine yüksek fiyatlar nedeniyle tercih edilen yolcu beraberinde gelen cihazlar da eklendiğinde bu rakam legal kanalın yarısı olan 5 milyon adetlere yükseliyor. Söz konusu kayıt dışı cihazlar, 30 milyar 278 milyon 150 bin TL’lik vergi kaybına yol açıyor. Kayıt dışının üst segment cep telefonlarında yoğunlaştığı düşünüldüğünde bu vergi kaybının çok daha yüksek seviyede olduğu düşünülüyor.
MOBİSAD’DAN ÖNERİ
MOBİSAD Başkanı Turnacı, vergi oranında düzenlemeye gidilmesiyle devletin vergi gelirlerinin artacağını ve kayıt dışı cep telefonu satışının önlenebileceğini dile getiriyor. Turnacı, “Bütün cihazlar neredeyse yüzde 50’lik ÖTV dilimine giriyor. ÖTV payı yüzde 20’ler seviyesinde olmalı. Bu düzenleme ile yurtdışı ile fiyat makası azalacağı için vatandaşlar garanti gibi satış sonrası hizmetlerden de faydalanabileceği yolları tercih edecektir. Öte yandan taksitte 12 bin TL sınırı, düşük kaliteli ve kullanım ömrü kısa olan cep telefonlarına yönlendiriyor. Taksit sınırı için barem 30 bin TL’ye yükseltilmeli. Şu an piyasada vatandaşların 12 taksitle alabileceği yeni teknolojileri destekleyen cep telefonu modeli neredeyse yok. Bu iki alanda düzenleme tüm tarafl arın gelirine olumlu yansıyacak ve kayıt dışını da bitirecektir” dedi.