Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi neleri kapsıyor? – D20Haber
23.06.2024, Pazar
25 °C / 42 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. EKONOMİ
  4. /
  5. EKONOMİ
  6. /
  7. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi neleri...

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi neleri kapsıyor?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Mayıs 2024 Pazartesi - 17:31Güncelleme: 13 Mayıs 2024 Pazartesi - 17:31
Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi neleri kapsıyor?

"Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" açıklandı. Bina alımından yapımına, yeni taşıt alınmasından kiralanmasına, mal ve hizmet alımlarından yatırım ödeneklerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan paket, muhalefet tarafından "örtülü IMF programı" olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ni kamuoyuyla paylaştı.

Şimşek, basın toplantısında paketin “kamuda tasarruf, bütçede harcama disiplini ve kamu yatırımlarında verimlilik” olmak üzere 3 temel ekseni olduğuna dikkati çekerek, “Kamu tasarrufu diye baktığımızda 8 öncelikli alana yoğunlaşıyoruz. Bu alanlar, taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ile diğer cari harcamalardır” dedi.

Şimşek, tasarruf paketinde öne çıkan başlıkları da şöyle açıkladı:

“Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç, yeni araç satın almayı ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek. Deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Kamuda 3 yıl boyunca emekli olan kadar yeni personel istihdam edeceğiz. Yapılacak düzenlemeyle yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getireceğiz. Ücretlerin sınırı aşan kısımlarını bütçeye gelir olarak kaydedeceğiz. 2024 yılı temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapılacak. Uluslararası toplantılar ve milli bayramlar hariç gezi, kokteyl, yemek ve benzeri faaliyetler düzenlenmeyecek.”

Kamu kurumlarının ajanda, takvim, plaket, eşantiyon türü hediyeler vermesini yasakladıklarını ifade eden Şimşek, “Zorunlu haller hariç mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduracağız. Deprem ve zorunlu harcamalar hariç, mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapacağız” dedi.

Kaynakların etkin ve verimli şekilde kanalize edilmesinin hedeflendiğini söyleyen Şimşek, “Tarımsal sulama başta olmak üzere gıda arzını artıracak projeleri, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB, liman, demir yolu bağlantı projelerini önceliklendireceğiz. Bu alanlar enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak, ülkemizin rekabet gücünü artıracak” diye konuştu.

Haberin DevamıReklam




Şimşek, zorunlu haller dışında da kamu yatırım programına yeni proje almayacaklarını,
Tasarruf Genelgesi ve mali mevzuata aykırılık tespit edilirse Cumhurbaşkanlığı ve ilgili idarelerin idari yaptırım ve para cezası uygulayabileceğini kaydetti.

TASARRUF PEKETİ’NİN ANA BAŞLIKLARI

Muhalefet tarafından “örtülü IMF programı” olarak nitelendirilen Kamuda Tasarruf ve Verlilik Paketi’nin ana başlıkları şöyle:

• Yeni bina alımı ve yapımı 3 yıl durdurulacak.

• Yeni bina kiralanmayacak.

• Üç yıl yeni araç satın alınmayacak ve kiralanmayacak.

• Toplu taşıma olan yerlerde personel servisi kaldırılacak (savunma ve güvenlik hariç)

• Üç yıl boyunca emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak.

• Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getirilecek.

• Esnek ve uzaktan çalışma modelleri geliştirilecek.

• Hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak.

• Yurt dışı geçici görevler sınırlandırılacak.

• Kamu kurumlarının ajanda, plaket, takvim gibi hediyeler vermesi yasaklanacak.

• Demirbaş alımları üç yıl durdurulacak.

• Mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesinti yapılacak.

• Zorunlu haller dışında yeni proje kabul edilmeyecek.